Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдання влади - створити сприятливі умови для розвитку культурних і творчих ініціатив

3 квітня 2014 - 11:56

Пріоритетні  напрямки та плани щодо охорони культурної спадщини та розвитку туризму представив громадськості стажист на посаду директора Департаменту культури, туризму національностей та релігій ОДА Владислав Мороко.

Як повідомив посадовець, важливу роботу по створенню умов для збереження культури й духовності суспільства здійснює 1071 установа: три обласних театри та філармонія, два вищих навчальних заклади культури І-ІІ рівнів акредитації, 66 шкіл естетичного виховання, три заповідники, два з яких - національні, 23 музеї, 502 бібліотеки, 413 установ культури клубного типу.

- Основним напрямком галузі культури в області є створення сприятливих умов для розвитку культурних і творчих ініціатив. У регіоні активізовано фестивальний рух: культурний календар 2013 року нараховує понад 58 тисяч культурно-масових заходів, що порівняно з 2012 роком на 12% більше. Міжнародні та всеукраїнські фестивалі і конкурси, завдяки яким пропагується духовне надбання нашого краю, по праву заслужили популярність і стали іміджевими для області, - зазначив посадовець.

За його словами, перша стратегічна мета - розвиток і популяризація історико-культурної спадщини. Необхідно створити єдиний культурний інформаційний простір, сформувати в суспільстві загальнолюдські цінності та високі моральні якості, посилити роботу щодо розвитку професіонального мистецтва та самодіяльної народної творчості тощо.

- Культурна спадщина області є невід’ємною частиною культурного надбання України. У регіоні на державному обліку перебуває 8 436 пам’яток, з них 6,6 тис. – пам’ятки археології, у тому числі 1725 – історії, 37 – монументального мистецтва; 20 – науки і техніки. Із 12 об’єктів культурної спадщини регіону три - пам’ятки історії, дев’ять – археології, які є пам’ятками національного значення, - зазначив Владислав Мороко.

Запорізька область має потужний курортно-рекреаційний потенціал. Берегова лінія Азовського моря в межах області сягає понад 350 км. Курортно-рекреаційні території становлять майже 15% від загальної площі регіону. Туристично-рекреаційна інфраструктура області включає понад                600 закладів, серед яких: 423 бази відпочинку, 94 готелі та заклади готельного типу, 53 дитячих оздоровчих закладів, 22 сільські садиби, 12 санаторіїв, 12 санаторіїв-профілакторіїв, вісім туристично-оздоровчих комплексів, п’ять пансіонатів, п’ять туристичних притулків, 11 закладів іншого типу.

За словами посадовця, великою популярністю серед відпочиваючих користуються курортні території - м. Бердянськ, Бердянський, Приморський, Приазовський та Якимівський райони, а також Придніпровська оздоровча зона. З січня 2005 року курортні території міста Бердянська оголошено курортом державного значення.

- З огляду на потужний туристичний та курортно-рекреаційний потенціал регіону наша стратегічна ціль -  створення привабливих умов для розвитку туризму та курортно-рекреаційної сфери. Необхідно сформувати ринок попиту на внутрішній туристично-рекреаційний і курортний продукт, - зазначив Владислав Мороко.

Основна мета та завдання облдержадміністрації у питанні взаємодії з громадськими організаціями національних меншин регіону, число яких на сьогодні в області складає 81, - це створення умов для збереження мовної та етнічної самобутності націй та народностей, що проживають у Запорізькій області, їх згуртування навколо ідеї української державності, сприяння збереженню стабільної суспільно-політичної ситуації в регіоні.

Крім того, обласна влада має сприяти участі національних громад регіону в міжнародних, всеукраїнських, регіональних історико-культурних, мистецьких, туристичних та іміджевих заходах. Усе це дозволить згуртувати національно-культурні меншини навколо ідеї української державності, їх культурної самобутності, безконфліктному толерантному співіснуванню націй і народностей, що проживають в Запорізькій області.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області