Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада області розглянула проблемні питання об’єднаних територіальних громад

2 березня 2016 - 12:35

Під керівництвом в.о. голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулась нарада щодо вирішення соціально-економічних питань Веселівської територіальної громади. Участь у засіданні взяли керівники структурних підрозділів ОДА, а також представники району.

Насамперед присутні приділили увагу проблемам забезпечення діяльності закладів охорони здоров’я на території громади та району. За словами директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Вікторії Клименко, новостворена територіальна громада нараховує тринадцять тисяч осіб. Кошти на фінансування надання медико-санітарної допомоги населенню нині виділяються через медичну субвенцію з Держбюджету. Проте, через відсутність у громади власних закладів медицини первинної та вторинної ланки, люди користуються послугами районних лікарень та ФАПів. Їхнє фінансування відповідно лягло на плечі влади Веселівського району.

За словами голови райдержадміністрації Івана Мігулі, фінансування енергоносіїв та заробітної плати медпрацівникам нині відбувається у збиток районного бюджету. Відповідно, поки громада не створить власні заклади охорони здоров’я, вона має укладати договори на обслуговування населення у медзакладах району.

В свою чергу керівник об’єднаної територіальної громади Петро Кіяшко підкреслив, що створювати ще одну центральну районну лікарню немає сенсу. А отже нині кошти на лікування членів громади будуть перераховані в повному обсязі. В майбутньому  розвиток ЦРЛ здійснюватиметься спільними зусиллями влади району та громади. Створення ж власного центру надання первинної медико-санітарної допомоги планується вже в поточному році. Функціонуватиме заклад на кошти, виділені об’єднаній територіальній громаді з Державного бюджету.

За словами Костянтина Бриля, аби уникнути соціального напруження, процес переходу медзакладів з власності району до громади має бути плавним.

- Звичайно, не всі питання, що нині виникають у новостворених громадах, були врегульовані на законодавчому рівні. Україна рухається в напрямку Євросоюзу, проте сьогодні зроблено тільки перші кроки. А отже на місцях варто ставитись із розумінням до всіх виникаючих проблем і вирішувати їх спільними зусиллями. В першу чергу увагу потрібно приділяти раціональному використанню коштів, а також потребам наших людей. В будь-якому разі вони не мають постраждати. Адже всі ми працюємо заради однієї мети, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час наради між сторонами досягнуто певних домовленостей - поки громада не створить власних закладів охорони здоров’я, населення користуватиметься медзакладами району. З відповідним перерахуванням коштів за всі надані послуги до районного бюджету.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.