Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Насичений і цікавий тиждень дитячої книги

14 квітня 2016 - 10:58

З 4 по 10 квітня в обласній бібліотеці для дітей "Юний читач" Запорізької обласної ради життя вирувало на повну! У книгозбірні проходив Всеукраїнський тиждень дитячого читання і всім, хто завітав у ці дні до затишних залів, було на що подивитись і що послухати. Відкрився Тиждень виставою "Вареники з вишнями" за мотивами української народної казки "Колосок" у виконанні акторів приватного лялькового театру "Телесик", яку з задоволенням переглянули найменші відвідувачі бібліотеки. І це було перше диво! А потім малечі щодня пропонували новенькі захоплюючі зустрічі. Вони зустрічались з улюбленими літературними героями – бджілкою Майєю та Мері Поппінс, разом з королевою Книгою подорожували сторінками улюблених казок, потоваришували з бабою Ягою, яка виявилась великою прихильницею читання, і зовсім не злою, хіба що трішечки вередливою. А ще дітвора, ставши учасником пізнавально-розважальної гри "Нумо-нумо, заплетемо Шума", мандрувала мальовничими куточками рідної України, слухала звуки весняного лісу, водила коло "Шума" і сама відтворювала звуки природи за допомогою шумових ефектів та інших елементів музично-ритмічної гри. Побували діти і в гостях у бабусі Дарини (завідувач молодшого відділу обслуговування Людмила Дунай), яка розповіла їм про українські легенди та казки, пов’язані з квітами та травами, показала скарби зі своєї скрині та запросила послухати пісні, які співали дівчата на вечорницях. Її розповідь доповнила завідувач відділу масової роботи та естетичного виховання Наталя Гвоздик, яка продемонструвала малечі український віночок та описала значення кожної квітки та кольору стрічки, які з давніх-давен пов’язували дівчата, а потім запросила на майстер-клас з виготовлення віночка у техніці паперопластики. Барвисті весняні віночки з паперових квітів, виготовлені власними руками, прикрасили голівки малечі і створили особливу атмосферу в бібліотеці, начебто сама весна зазирнула у бібліотечне віконце.

Надзвичайно цікавим дітворі видався і майстер-клас "Гончарі – обранці небес", на якому вони освоювали мистецтво виготовлення куманця. Слухаючи розповідь Наталі Гвоздик про давні українські традиції виготовлення куманців, вони під керівництвом талановитої майстрині Ніни Муленко створювали власні дивовижно красиві вироби.

Чимало позитиву, нових знань і цікавих знайомств отримали протягом тижня і читачі старшого віку. На зустрічі "За Україну лиш одну молюсь…" за участю запорізької поетеси Віри Коваль, підлітки слухали сповнені любові поетичні рядки про Україну, рідне Запоріжжя, сміялись над жартівливими епіграмами та захоплювались тонким ліризмом віршів про кохання.

Завітавши на засідання літературної вітальні, старшокласники мали змогу поспілкуватись з відомою запорізькою поетесою Ларисою Коваль. Пані Лариса читала власні вірші, знайомила з своїми перекладами з китайської поезії ХХІІ ст., ділилась враженнями від своїх закордонних поїздок. На цьому ж засіданні були підведені підсумки літературного конкурсу "Й пробуджується поезія в мені…", який проводився серед читачів бібліотеки. Переможниці конкурсу Анастасія Бойко та Ксенія Дубіна отримали свої нагороди від бібліотекарів  та напутні слова від визнаної поетеси.

Чимало нових імен сучасних українських авторів почули діти, подорожуючи літературним маршрутом "Читаємо українське".  Вони не тільки отримували нову інформацію про книги та письменників з вуст бібліотекарів, а й самі зачитували улюблені уривки, розгадували літературний кросворд, а ще переглянули буктрейлери, створені за мотивами окремих творів.

Бібліотекарі надали можливість своїм читачам трошки ближче познайомитись із заповідними куточками Запорізького краю, почути цікаві коментарі краєзнавця та натураліста Ірини Петрової, послухати розповідь про історію виникнення назв комах, пов’язаних з давньогрецькою міфологією тощо.

Звучало в ці дні в стінах бібліотеки і патріотичне слово. Театр авторської пісні Олени Алексєєвої представив свій новий проект під назвою "Щоб тільки праведне змоглось". Кожного з присутніх на заході зачепили за живе мелодійні пісні, сповнені патріотизму поетичні рядки, прониклива гра юних акторів. На завершення заходу представники цивільного корпусу "Азову" подарували бібліотеці свою книгу "Казки для дорослої малечі", а бібліотекарі, в свою чергу, передали до їх полкової бібліотеки понад 50 книг українських та зарубіжних класиків.

Говорили в ці дні в бібліотеці і про здоровий спосіб життя, зокрема, знайомили дітей з вправами з давнього східного вчення – йоги. Тренер з фітнесу та йоги Тетяна Мінакова розповіла дітям про основи ведичної культури, які полягають у загартуванні характеру, правильному вживанні їжі, піклуванні про красу свого тіла, позитивному сприйнятті оточуючого світу, філософському ставленні до життя, а також навчила виконанню класичних асан йоги.

А який же Тиждень дитячого читання без історії його головної героїні – книги! Саме про це йшлося на екскурсі в історію створення книги "Восьме чудо світу – книга". Його учасники здійснили захоплюючу подорож у давні часи зародження писемності, дізнались про історію винайдення паперу, про початок книгодрукування, чимало нової інформації отримали від перегляду фільму "Як з’явилась книга", а міні-вистава "Народження літер" у виконанні провідного методиста Марини Зубко та читача бібліотеки Микити Єрохіна не тільки розважила дітей, а й примусила замислитись над асоціаціями, пов’язаними з виглядом окремих літер.

Завершився Тиждень у неділю. У цей день бібліотекарі запропонували своїм відвідувачам заходи на всі смаки. Це була презентація книжкової виставки-інсталяції "Солодка казка дитинства", надзвичайно цікаві майстер-класи від Ніни Іванівни Муленко, зустріч у школі юних шахістів "Шахова думка", а також обговорення проблем поєднання можливостей Інтернету та проведення дозвілля з гарною книгою за чашечкою чаю на засіданні недільного клубу "Бібліокафе на Лобановського". Тиждень позаду, він приніс задоволення і бібліотекарям, і читачам. А попереду ще багато зустрічей, подорожей і захоплюючих книжкових знайомств.

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області