Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі школи успішно впроваджують проекти енергоефективності

26 квітня 2016 - 15:11

Асоціація «Енергоефективні міста України» реалізує в Запорізькій області проект «Школа енергії», який впроваджує компанія «Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ». Проект започатковано в січні цього року і триватиме до жовтня. Перші підсумки його роботи  підбито під час прес-конференції голови облдержадміністрації Костянтина Бриля за участю  представників німецької компанії та Асоціації «Енергоефективні міста України».

- Наша держава в умовах війни та економічного спаду потребує допомоги. Німеччина відгукується на наші проблеми та бере участь у проектах. Це співробітництво для нас дуже важливе. У подальшому ми докладемо багато зусиль, щоб ці проекти розвивалися. Економічне партнерство та співробітництво   відіграє важливу роль для розвитку енергоефективності, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Директор проекту "Створення енергетичних агентств в Україні" Роберт Кюнне відзначив, що Запорізька область має високий потенціал.

- Вражає, що тема збереження енергії настільки для всіх важлива. Особливо важливо, що до проекту залучені молодь, студенти, діти. Перші результати роботи ми вже побачили і це доводить нашу з вами плідну працю. Зі свого боку ми будемо підтримувати цей проект і надалі, будемо працювати над більш високим результатом. Приємно, що в Запорізькому краї молодь думає та працює над майбутнім, - зазначив Роберт Кюнне.

Метою проекту є прищеплення школярам нових «енергетичних» звичок через підвищення їхньої обізнаності з питань раціонального використання енергії та напрацювання практичних навичок з проведення простого енергоаудиту окремих приміщень і будівлі загалом, поширення набутого досвіду в місцевій громаді, інших навчальних і освітньо-виховних закладах.

Загалом у проекті беруть участь 25 українських шкіл. Для вчителів з цих шкіл німецькі та українські фахівці провели спеціальний тренінг. Кожна школа отримала комплект освітніх матеріалів і набір технічних інструментів «Набір юного енергоаудитора». Вчителі проводять у своїх школах уроки з «енергетичного лікнепу» для учнів, а учні разом з учителями та технічними експертами розпочали виконання енергоаудиту будівлі своєї школи. Переможцями конкурсу в рамках цього проекту стали Запорізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20 екологічного профілю, Бердянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів та Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат "Джерело".

Директор  школи-інтернату «Джерело»  Олександр Нішенко розповів, що учні закладу самотужки роблять енергоаудит. І на сьогодні можна впевнено сказати, що ці заходи  приводять до значної теплоекономії, а  головне – у дітей виробляються навички раціонального використання ресурсів.  

Підбиваючи підсумки, Костянтин Бриль підкреслив, що перші результати свідчать про успішність упровадження проекту, що в кінцевому рахунку веде до нашої енергетичної незалежності, проте на першому етапі нам потрібна допомога та розуміння партнерів.

Довідково: Асоціація «Енергоефективні міста України» розпочала реалізацію проекту «Школа енергії» від імені проекту «Створення енергетичних агентств в Україні», що  впроваджує компанія «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ» за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Партнерами проекту є Одеське муніципальне енергетичне агентство (OMEA), ГО «Колегія екологічної освіти «Світ Освіт», німецький Незалежний інститут з екологічних питань у Берліні (UfU).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області