Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бюджети об’єднаних територіальних громад отримають майже в чотири рази більше коштів

24 травня 2016 - 12:53

Про питання фінансування та залучення коштів для розвитку територіальних об’єднаних громад поінформували журналістів на розширеній прес-конференції  «Говоримо про децентралізацію щотижня», яка відбулася під керівництвом заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко. 

На сьогодні в області діє шість  об’єднаних територіальних громад: Веселівська громада Веселівського району, Комиш-Зорянська та Смирновська громади Куйбишевського району, Преображенська громада Оріхівського району, Берестівська громада Бердянського району та Чапаєвська  Пологівського району. Всі громади отримують фінансування з обласного, державного бюджету та фонду регіонального розвитку.

Як зазнчила регіональний консультант з правових питань Запорізького офісу реформ Маргарита Трипольська, громади провели місцеві вибори на новій основі, обрали своїх голів, створили виконавчі апарати, затвердили відповідну структуру. Також взято на баланс та фінансування заклади освіти, медицини та соціального захисту. Держава у вигляді субвенції на розвиток інфраструктури виділила запорізьким громадам 46 млн. 553 тис. грн. На сьогодні  облдержадміністрація допомагає громадам формувати проектні заявки, щоб отримати  субвенцію. Наразі фахівцями розглянуто 12 проектних заяв від ОТГ.

За словами радника голови  обласної державної адміністрації з питань децентралізації Олександра Свистуна, одним із ключових серед широкого кола повноважень, закріплених за ОТГ, є прийняття рішень щодо залучення коштів зовнішніх та внутрішніх інвесторів. Така функція громад є надзвичайно важливою, оскільки проекти міжнародних донорів дозволяють покращувати інфраструктуру міст, селищ та сіл. На сьогодні існує широкий спектр таких резервів, які покликані підштовхнути муніципалітети до залучення донорських коштів на розвиток населених пунктів. Наразі працює ціла низка міжнародних організацій-донорів, головною метою яких є реалізація проектів та програм  підтримки реформи місцевого самоврядування та регіонального розвитку, покращення житлово-комунальних послуг, енергетичної ефективності, зеленої економіки, надання адміністративних та соціальних послуг.

Як підкреслив директор Департаменту фінансів  облдержадміністрації Сергій Медвідь, внаслідок змін, внесених до податкового та бюджетного законодавства, а також інших законодавчих актів у контексті децентралізації, загальний ресурс бюджетів об’єднаних територіальних громад на 2016 рік становить 173,8 млн. грн., що у 3,8 раза більше, ніж торік. У 2016 році громади отримають з державного бюджету 115,4 млн. грн. міжбюджетних трансфертів, у т.ч. 46,5 млн. грн.     -  на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

За словами директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі Запорізької обласної державної адміністрації Елли Слепян, державний фонд регіонального розвитку є ефективним ресурсом для розвитку регіонів, каталізатором для розгортання інвестиційної активності та притоку приватних інвестицій у розвиток територіальних громад. За його кошти повинні фінансуватися значимі для розвитку регіонів проекти. У 2016 році в держбюджеті передбачений обсяг коштів державного фонду регіонального розвитку становить 3 млрд. грн., з них доведена  області сума становить 98,473 млн. грн.

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей