Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сезон грипу розпочався, проте епідемії немає

17 жовтня 2016 - 14:50

Сезон грипу розпочався, проте епідемії немає

Про це директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Вікторія Клименко повідомила під час наради голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з керівниками структурних підрозділів.

Як пояснила посадовець, сезон грипу та гострих респіраторних захворювань розпочався з 40-го тижня року, тобто з 3 жовтня. Захворюваність на грип на нині не реєструється, а на гострі респіраторні захворювання перебуває на сезонному рівні. На 40 тижні в області зареєстровано 10 153 випадки (564,8 на 100 тисяч населення). По контрольному місту Запоріжжя зареєстровано 4 352 випадки (536,8 на 100 тисяч населення, що на 10% нижче за пороговий рівень). Питома вага захворілих дітей - на звичайному рівні та становить 73%. Тяжких випадків гострих респіраторних інфекцій не виявлено.

Вікторія Клименко доповіла, що оскільки зимовий період є загрозливим щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації заздалегідь вживаються профілактичні заходи для запобігання епідемії  в регіоні.

Наприклад, для специфічної профілактики грипу проведено планування контингентів ризику на щеплення проти грипу, всього по області підлягають вакцинації 14 574 осіб, у т.ч. група медичного ризику (особи з хронічними захворюваннями,  похилого віку тощо) -  1376 осіб, епідемічного ризику (діти шкіл-інтернатів, медичні працівники та інші) – 12 663 осіб, неорганізовані діти - 535 осіб. Проте наразі вакцинація не розпочалась у зв’язку з відсутністю вакцини в Україні.

У жовтні поточного року Департаментом було проведено моніторинг стану підготовки закладів охорони здоров’я області до надання медичної допомоги у період епідемічного загострення грипу та гострих респіраторних захворювань. За його результатами встановлено, що за станом на 10.10.2016: відкориговано оперативні плани заходів на випадок виникнення епідускладнень з грипу та ГРЗ у 2016-2017рр.; проведено розрахунки потреби територій у ліжковому фонді з урахуванням можливого поширення епідемії (крім існуючих в закладах охорони здоров’я області 932 інфекційних ліжок визначено можливість додаткового розгортання ще 3 974 ліжка;  переглянуто і відкориговано список медичних працівників, які будуть залучені до надання медичної допомоги у період епідзагострення з грипу та ГРЗ, у кількості 3 755 фахівців. Крім того, у період епідзагострення  може бути задіяно 700  немедичних працівників.

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль надав доручення Департаменту охорони здоров’я ОДА забезпечити постійний моніторинг за рівнем захворюваності серед населення області на гострі респіраторні інфекції та грип з метою своєчасного надання якісної та своєчасної медичної допомоги, а також забезпечити особистий контроль за станом забезпечення медикаментами та паливно-мастильними матеріалами служби екстреної медичної допомоги. Також голови райдержадміністрацій мають вжити заходів щодо поповнення запасів у підпорядкованих закладах охорони здоров’я медичних препаратів та медичного обладнання, необхідних для надання медичної допомоги в період епідзагострення з грипу та гострих респіраторних захворювань і до першого листопада 2016 року перевірити стан готовності наявного медичного обладнання.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.