Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Деякі очільники районних державних адміністрацій можуть бути причетні до знищення лісосмуг»

8 грудня 2016 - 13:01

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у нараді щодо стану протидії злочинності у сфері використання лісових ресурсів, яка відбулася в прокуратурі Запорізької області. У заході, що відбувся під керівництвом прокурора  області Валерія Романова, також взяли участь тимчасово виконуючий обов’язки начальника ГУ НП у Запорізькій області Іван Пазиніч, т.в.о. начальника  обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Кобзар та перший заступник голови Запорізької облради Єгор Семенков.

Прокурор зазначив, що процеси масового й варварського вирубування лісу мають місце і в Запорізькій області. На особистих прийомах, які прокурор проводив у районах області, питання вирубки лісосмуг було одним з найгостріших.

- Відсутність належної взаємодії між органом, який здійснює охорону лісових ресурсів, і правоохоронними органами не сприяє ефективній протидії у цій сфері, - зазначив Валерій Романов.

Разом з тим прокурор зазначив, що неприпустимо притягати до відповідальності пенсіонерів, які збирають сухостій для опалення свого приміщення. При цьому  наголосив, що буде безжально боротися з лісовими "браконьєрами", які поставили незаконне вирубування лісосмуг на потік.

- Досудове розслідування у переважній більшості кримінальних проваджень фактично зводиться лише до опитування осіб, які вчиняли незаконну вирубку дерев, допиту осіб, які виявили ці протиправні діяння та долучення до матеріалів довідки про заподіяну матеріальну шкоду. Жодних слідчих дій щодо встановлення системності діянь з боку осіб, затриманих на місці за скоєні правопорушення, не проводиться. Як наслідок, до кримінальної відповідальності притягуються лише лісоруби та водії. Безкарність організаторів злочинних схем, службових осіб, представників контролюючих органів, без участі яких неможлива масштабна незаконна вирубка та реалізація деревини, створює підґрунтя для нових злочинів. Виявлення незаконної вирубки не завжди фіксується протоколами з місця подій, огляди місця частіше проводяться за участю поліції без залучення спеціалістів та екологів, що може привести до неточних даних щодо заподіяної шкоди, - зазначив прокурор.

У свою чергу, Костянтин Бриль зауважив, що  минулого року лісогосподарськими підприємствами області було висаджено 376 га лісу, а вирубку здійснено на площі 2,5 тис. га, тобто площа вирубки перевищила посадку лісових насаджень у 6,6 раза. Також невідомо, скільки лісових насаджень загинуло в 2015 році з тих, що були посаджені. Тим часом у 2016 році ці показники вражають ще більше: у зв'язку з відсутністю фінансування висаджено 83 га лісу, при цьому вирубка за 9 місяців цього року була проведена на площі 1 237 га, що в 15 разів більше, ніж посаджено. Загалом  у 2016 році  з урахуванням незаконної вирубки полезахисних смуг фактично було посаджено в 43 рази менше, ніж вирубано.

- Якщо запорізькі лісники й далі рухатимуться такими темпами, нашим дітям дерева залишаться тільки як спогади. Під час рейдів Департаменту екології та природних ресурсів ОДА ми побачили, що районні лісничі настільки активно переймаються тим, що називають «профілактичною вирубкою», що заводять власні пилорами. Найбільше вражає те, що процес знищення насаджень та непродуктивності лісництв покривається на рівні обласного управління лісового та мисливського господарства. Також їх підтримують і деякі очільники районних державних адміністрацій. Зокрема, останнім часом у мене виникло чимало питань до голови Вільнянської райдержадміністрації, що може позначитись на відповідних кадрових рішеннях, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку