Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Іноземні кошти допомагають сучасно обладнати центри первинної медико-санітарної допомоги

19 січня 2017 - 11:57

Іноземні кошти допомагають сучасно обладнати центри первинної медико-санітарної допомоги

Підбито підсумки реалізації в  області  субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу в Запорізькій області на 2015-2017 роки», який спрямований на розвиток і зміцнення первинної медико-санітарної допомоги, яка  надається 32 центрами ПМСД.

Проект розрахований на два роки (липень 2015 – вересень 2017) з обсягом фінансування з боку Світового банку до 4 млн. дол. США і співфінансуванням з боку регіону щонайменше 10% вартості субпроекту.

У 2016 році підготовлено й розпочато процес закупівель на суму 3031 тис. дол. США, що складає 76% очікуваної вартості проекту.

За ці кошти здійснюється закупівля мультимедійного обладнання для покращеного ведення пацієнтів з хворобами системи кровообігу в усіх 32 центрах ПМСД. Зокрема, було придбано ноутбуки, принтери та сканери для кожного центру.  Один комплект такого  обладнання коштує близько 45 тис. грн..

Крім  цього, в рамках Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією в Запорізькій області проведено декаду профілактики артеріальної гіпертензії «Знай свої цифри», до якої були залучені всі заклади первинної медико-санітарної допомоги області, аптечні мережі та вищі медичні навчальні заклади. Кожен житель  області мав можливість безкоштовно, в зручному для нього місці, виміряти свій артеріальний тиск, зріст, вагу, індекс маси тіла, прослухати кваліфіковані рекомендації щодо модифікації способу життя, відмови від паління, дотримання принципів раціонального харчування, зменшення маси тіла та боротьби зі стресом, а також отримати будь-яку інформацію щодо свого захворювання. За підсумками декади профілактики було проведено вимірювання артеріального тиску 69477 особам. У 22159 з них (31,9%)  було виявлено підвищений рівень артеріального тиску, причому 2637 (11,9%) людей дізналися про свій підвищений тиск уперше в житті.

Головними принципами у розподілі ресурсів проекту серед учасників є врахування їх активності, відповідальності, попереднього досвіду, спроможності до залучення місцевих громад, командної роботи та орієнтації на потреби пацієнтів і населення в цілому.

Як зазначили в Департаменті охорони здоров'я облдержадміністрації, набутий  досвід, міжнародні правила і процедури Світового банку забезпечують здійснення прозорих, відкритих і конкурентних закупівель. Досвід управління проектами в охороні здоров'я, застосування сучасних підходів до навчання лікарів,  нові навички консультування пацієнтів – це також фактори, що поступово змінюють вітчизняну медицину. І цей досвід є такою ж вагомою інвестицією в розвиток українського суспільства, як і закуплене за кошти позики обладнання.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна