Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Схема планування території відкриває перспективи для громад Василівського району

23 лютого 2017 - 11:51

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради.

Відкриваючи захід, очільник регіону зауважив, що в Запорізькій області  містобудівна документація обласного рівня востаннє  розроблялась та затверджувалась протягом 1968-1994 років. Тож звичайно, нині потрібен перегляд та оновлення існуючих документів.

- Дуже дякую всім, хто взяв участь у цьому проекті та доклав до нього свій час, зусилля, а найголовніше –професіоналізм. Ми чудово розуміємо, що реформа децентралізації та якісний розвиток громад дуже залежить від тих проектів, які пов’язані з інвестиціями та документами до них. На жаль, ситуація з проектною документацією знаходиться у занедбаному стані. Нині перші шість громад уже виготовили генплани за кошти ДФРР. Проекти стосуються розроблення містобудівної документації об'єднаних територіальних громад на суму понад 7 мільйонів гривень. Ми розуміємо, що території мають розвиватись згідно з певним планом та концепцією. І зараз наші фахівці активно працюють над тим, щоб у першу чергу допомогти новоствореним громадам  вчасно та якісно розробити проекти, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час засідання учасники обговорили проект сучасної планувальної містобудівної документації «Схема планування території Василівського району Запорізької області» із застосуванням геоінформаційних технологій та на підставі актуалізованої інформації про сучасний стан території району, що була представлена Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя. У цьому проекті на підставі всебічного аналізу виробничого та економічного потенціалу та з урахуванням державних, громадських і приватних інтересів було визначено й обґрунтовано містобудівні потреби і переважні напрями використання території району, її перспективне функціональне зонування та планувальну структуру, розроблено прогноз містобудівного та соціально-економічного розвитку району.

Схема планування території Василівського району є першоосновою для розроблення стратегічних, прогнозних і програмних документів щодо здійснення районної політики з урахуванням державних інтересів та інтересів територіальних громад району (сільських, селищних, міських рад). У схемі планування визначено території спільних інтересів суміжних населених пунктів та обґрунтовано розвиток місцевих систем розселення, які є прообразом майбутніх територіальних громад. Ці пропозиції базуються на аналізі потужностей об’єктів соціальної сфери та радіусів їх доступності.

Як повідомив начальник управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим, представлена робота інститутом проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя була виконана з урахуванням вимог Концепції реформування місцевого самоврядування, згідно з якою протягом 2015-2017 років новостворені спроможні територіальні громади мають бути забезпечені схемами планування території. У схемі району враховано системи розселення, визначені Перспективним планом формування територій громад Запорізької області, затвердженим розпорядженням КМУ від 16 вересня 2015 року. Фактично схема  розроблена як єдиний документ, що охоплює всю територію Василівського району. Вона складається з чотирьох систем планування, визначених Перспективним планом громад: Василівської міської, Дніпрорудненської міської, Степногірської селищної та Малобілозерської сільської. При цьому визначено перспективи розвитку кожної територіальної громади.

Наявність такого документа як Схема планування території громади надасть можливість новоствореним спроможним громадам визначити напрямки перспективного територіального розвитку, збільшити площі населених пунктів, територій між населеними пунктами,  об’єкти інженерної та виробничої інфраструктури.

Крім цього, дозволить приймати громаді рішення про розміщення будь-якого об’єкта, передбаченого схемою планування території громади, без проведення тривалої процедури розроблення детального плану території під кожний новий об’єкт, а також  значно спростити дозвільні процедури та розкрити можливості для залучення інвесторів на території громад.

Представлені проекти було підтримано обласною відбірковою комісією та направлено на розгляд до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Наразі облдержадміністрація очікує на позитивне вирішення цього питання, що надасть об’єднаним громадам можливість забезпечити ефективне використання своєї території.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ