Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області розпочато підготовку до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня пам’яті та примирення

10 квітня 2017 - 15:39

В області розпочато підготовку до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня пам’яті та примирення

Розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено план обласних заходів щодо відзначення у 2017 році Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня пам’яті та примирення.

Починаючи з квітня у навчальних закладах та військових частинах проводяться тематичні бесіди, інформаційні години, лекції, засідання за круглими столами, конкурси науково-дослідних робіт, присвячених ролі Українського народу в Другій світовій війні, наступності різних поколінь захисників України.

На заклади культури та мистецтва покладено проведення тематичних заходів, концертів та вистав для ветеранів війни та нинішніх захисників Вітчизни, присвячених пам'ятним датам історичних подій Другої світової війни.

У рамках підготовки керівникам територій доручено організувати відвідування ветеранів війни, що перебувають у будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричних пансіонатах, стаціонарних відділеннях територіальних центрів,  сприяти своєчасному наданню ветеранам Великої Вітчизняної війни необхідної матеріальної, фінансової, організаційної та іншої допомоги.

Актуальним залишається  розвиток волонтерського руху, сприяння громадським об'єднанням і релігійним організаціям, що надають допомогу ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, сім'ям загиблих, поширення шефства підприємств, установ та організацій над соціальними та медичними закладами, де перебувають ветерани війни.  

У проектах місцевих бюджетів слід передбачити видатки на поліпшення соціального захисту ветеранів війни, насамперед для забезпечення їх медичними препаратами в необхідній кількості, кваліфікованою медичною допомогою, приділивши особливу увагу учасникам бойових дій та інвалідам з їх числа, жертвам нацистських переслідувань, сім’ям загиблих, дітям війни, організувати медичний супровід у місцях проведення заходів з нагоди Дня Перемоги, Дня пам’яті та примирення.   

На територіях доручено забезпечити впорядкування військових поховань, ремонт та реставрацію меморіалів, пам'ятників,  пам'ятних знаків полеглим у Другій світовій війні, сприяння громадським організаціям у проведенні науково-дослідної та пошукової роботи щодо встановлення імен загиблих і зниклих безвісти у роки Другої світової війни, увічнення їх пам’яті; вжити додаткових заходів для запобігання актам вандалізму та руйнування військових меморіалів, пам'ятників, місць поховань; забезпечити охорону громадського порядку в місцях проведення масових заходів з нагоди Дня Перемоги, Дня пам’яті та примирення.   

Заплановано також проведення молодіжного велопробігу під гаслом «Ніколи знову» з нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Напередодні цих дат традиційно відбудеться телевізійний марафон «Пам'ять», кий цього року буде акцентований на спадкоємності бойових традицій різних поколінь захисників України.

Основні меморіальні заходи відбудуться на територіях області 7 – 9 травня:  покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховання воїнів-визволителів, жертв війни, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних під час війни, мітинги-реквієми, вечори скорботи за участю керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, представників громадськості, ветеранів війни, нинішніх захисників Вітчизни.

До них мають бути широко залучені  ветерани війни, учасники українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертви нацистських переслідувань, нинішні захисники Вітчизни - учасники антитерористичної операції.

Релігійним громадам запропоновано провести панахиди за жертвами Другої світової війни, молебні за мир та злагоду в Україні, за захисників Вітчизни.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн