Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький регіон один з перших в Україні розпочав медичну реформу

26 квітня 2017 - 15:00

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулось засідання колегії Департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, директор Департаменту охорони здоров’я Вікторія Клименко, голови райдержадміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, головні лікарі обласних закладів охорони здоров’я.

На початку засідання Костянтин Бриль підкреслив важливість заходу, який зібрав разом медиків з усієї області.

- Відвідуючи території, на власні очі переконався, що питання медицини є одними з найболючіших на місцях. Спілкуючись із людьми, можна зрозуміти, що в першу чергу нарікання стосуються корупції та проблем в роботі органів Держгеокадастру, а на другому місці – система охорони здоров’я. На сьогодні Запорізький регіон вже зробив перші кроки для реформування медицини. Насамперед це стосується створення системи електронного документообігу. Завдяки якій буде значно зменшено корупцію та випадки продажу ліків, придбаних державним коштом. Нині триває розробка параметрів програми для обласної лікарні, що відповідатиме європейським зразкам, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Крім того, очільник регіону повідомив, що в області триває робота над створенням медичних округів, хоча подекуди існує нерозуміння реформи на місцях. Також виникають і певні протиріччя із пропозиціями Міністерства охорони здоров’я України. Наразі Запорізька облдержадміністрація надіслала листи до інших областей та на адресу Кабміну, аби звернути увагу на неприпустимість знищення останньої безкоштовної ланки меддопомоги – швидких. Навпаки ми розвиваємо цей напрям: минулого року було придбано 9 швидких для Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. В поточному році планується придбання спеціальних машин швидкої допомоги для сільської місцевості.

За словами директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторії Клименко, у 2016 році Запорізька область продовжувала працювати у сучасних складних суспільно-політичних та економічних умовах життя, а також тривалого військового конфлікту, які значною мірою впливають на діяльність медичної галузі. Проте, система охорони здоров’я області поступово оптимізує свою діяльність, спрямовану на досягнення головної мети - забезпечення доступності та якості медичного обслуговування заради поліпшення стану здоров’я населення, зниження показників захворюваності, смертності, збільшення тривалості життя.

За станом на 01.01.2017 року в регіоні медичну допомогу населенню надають 152 медичних заклади з потужністю 38 126 відвідувань у зміну на 14 125 ліжок цілодобового перебування хворих в стаціонарі.

У зв'язку зі створенням територіальних громад в області проведена реорганізація закладів охорони здоров'я. За 2016 рік було відкрито 6 центрів первинної медико-санітарної допомоги в об’єднаних територіальних громадах.

Фінансування галузі охорони здоров’я у 2016 році в цілому було здійснено на 96,4% від плану, що складає 3 041 419,1 тис. грн.

Запорізький регіон один з перших в Україні розпочав реформи і стратегічно дивиться на розвиток мережі своїх медичних установ. Так, робочою групою при облдержадміністрації було розроблено та надано на погодження до Міністерства охорони здоров’я України проект госпітальних округів (Запорізький, Мелітопольський, Бердянський, Пологівський, Василівській). В області затверджено 5 вищезазначених госпітальних округів.

Галузь охорони здоров’я регіону активно підтримує реалізацію проекту Уряду України «Доступні ліки» щодо реімбурсації вартості медичних препаратів для хворих на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму. На ці заходи медичною субвенцією для Запорізької області передбачено 22,5 млн.грн. Враховуючи досвід, отриманий регіоном під час реалізації у 2012-2014 роках Пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації враховано недоліки, які були виявлені під час перевірок Запорізької області провідними фахівцями МОЗ України. За результатами перевірок доопрацьовано нормативну базу надання медичної допомоги хворим.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби