Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Кремнійполімер» та «ЗТМК» мають підготувати пропозиції та технічні обґрунтування ліквідації небезпечних відходів»

30 травня 2017 - 17:05

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулася нарада щодо ситуації із збереженням небезпечних хімічних речовин та погашення заборгованості за спожиту електроенергію на ЗДП «Кремнійполімер» та ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат».

Як доповів директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Андрій Антонов, ЗДП «Кремнійполімер» та ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» включені до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави і належать до першого ступеня хімічної небезпеки. Неналежне зберігання особливо небезпечних речовин, які використовуються цими підприємствами у виробництві, може призвести до виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Обсяг небезпечних хімічних речовин, які зберігаються на ЗДП «Кремнійполімер», становить 542 т, з них: 306,9 т - особливо небезпечні залишки; 54,6 т - некомплектна сировина; 123 т -напівфабрикати; 43,5 т - незавершене виробництво; 14 т - готова продукція. За інформацією Управління Служби безпеки України у Запорізькій області, особливо небезпечні залишки зберігаються в незадовільному стані, заходів щодо знешкодження небезпечних хімічних речовин керівництвом не вживається.

 ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» зберігає такі небезпечні речовини: хлор - 753 т, тетрахлорид титану (в тому числі, кубові залишки тетрахлориду титану) - 3454 т, сірчану кислоту - 140 т.

Стосовно заборгованості за електроенергію, як повідомив заступник директора з енергозбуту ПАТ «Запоріжжяобленерго» Сергій Горобцов, ці підприємств накопичили близько 600 мільйонів гривень боргу.

За словами очільника регіону, такі наради проводяться вже не вперше, проте з підприємства не вживають заходів, необхідних для стабілізації ситуації.

- Ця проблема зберігається вже тривалий час. Незважаючи на протокольні вимоги з боку влади регіону, підприємства не можуть погасити борги перед обленерго і не показують позитивної динаміки в цьому напрямку. Більше того, на обох підприємствах зберігаються небезпечні речовини, а на «Кремнійполімері» їх обсяг навіть зріс ще на 60 тонн. Відповідно, підприємства не зупиняють свого виробництва. Під час нашої спільної наради контролюючі та правоохоронні органи отримають відповідні завдання, аби виправити ситуацію, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також повідомив про наміри влади звернутися до Мінекології з проханням щодо виділення коштів для ліквідації небезпечних речовин. Проте перед цим підприємства мають підготувати пропозиції та технічні обґрунтування ліквідації небезпечних відходів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров