Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Територію гідрологічного заказника «Молочний лиман» необхідно визнати місцем екологічної катастрофи»

25 вересня 2017 - 11:50

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль провів термінове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Головним питанням розгляду став масовий мор піленгаса, який стався у вимоїні Молочного лиману цими вихідними.

За даними Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, через невиконання умов договору підрядною організацією 24.09.2017 року в з’єднувальному каналі, у зв’язку з відсутністю водного сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом, було виявлено масовий замор піленгаса. За приблизними оцінками загинуло понад 10 тисяч особин  масою від 500 грам до  трьох кілограмів. Збитки, нанесені державі та рибному промислу, обраховуються мільйонами.

Як повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Віталій Гордієнко, згідно з наказом Мінприроди України «Про внесення змін до Положення про гідрологічний заказник загальнодержавного значення «Молочний лиман» за підтримку водообміну між Азовським морем і лиманом та проведення інших заходів для підтримання оптимального гідрологічного режиму заказника відповідає Приазовський національний природний парк.

Рішенням Запорізької обласної ради «Про Перелік заходів, спрямованих на охорону та раціональне використання природних ресурсів, які фінансуються за рахунок фондів охорони навколишнього природного середовища місцевих бюджетів у 2017 році», Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації було виділено 1 мільйон 303,511 тисячі гривень на проведення  заходів з днопоглиблення з'єднувального каналу Молочний лиман-Азовське море. Після цього Департаментом було оголошено торги через систему державних закупівель «ПРОЗОРРО». За результатами торгів було визначено переможця - товариство з обмеженою відповідальністю «Техморгідробцд Миколаїв», з яким укладено договір на виконання екологічного заходу з днопоглиблення з'єднувального каналу Молочний лиман -Азовське море.

У відповідності до умов договору ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» Департаментом було перераховано авансовий платіж у сумі 391,053 тис. грн. Але підприємство у строки, визначені договором, не розпочало заходи з розчистки з’єднувального каналу та не виконує умови договору. Департаментом направлено два листи-попередження до організації. Проте роботи за станом на 25.09.2017 ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв»  так і не виконуються.

Костянтин Бриль наголосив, що в першу чергу потрібно провести заходи щодо недопущення погіршення ситуації і переростання в екологічну катастрофу.

- Ми розуміємо, що суб’єктом господарювання на цій території є Приазовський національний парк. Проте щороку навесні та восени виникає одна й та сама проблема із замуленням вимоїни. З боку облдержадміністрації було проведено ряд заходів, таких  як виділення коштів та проведення тендеру на розчистку. Проте низка факторів призвела до екологічної катастрофи. Шукати винних будуть правоохоронні органи. А нині ми  маємо зробити все, аби не допустити погіршення ситуації. Тож нині  прийнято рішення про необхідність визнати територію гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман» місцем екологічної катастрофи та щодо виділення коштів з резервного фонду для термінового проведення робіт. Також до нас приєднаються підрозділи ДСНС, Нацгвардії та небайдужі промисловці, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За підсумками наради також вирішено звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо негайного втручання в ситуацію, виділення коштів та вирішення питання забезпечення водного сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом. Крім цього, будуть направлені листи до правоохоронних органів щодо внесення до ЄРДР матеріалів стосовно посадових осіб ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» у зв’язку з невиконанням умов договору, а також керівництва Приазовського національного природного парку щодо не забезпечення підтримки діючого гирла лиману та проведення інших заходів щодо підтримання оптимального гідрологічного режиму заказника, що спричинило особливо великі збитки державі.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби