Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пам’ять про подвиг Нестора Махна оживає на рідній землі

6 листопада 2017 - 09:47

Напередодні 129-ї річниці з дня народження видатного сина України у Гуляйпільському краєзнавчому музеї відбулася презентація монографії Володимира Чопа та Ігоря Лимана «Азовський рейд Нестора Махна», що побачила світ за підтримки обласної виконавчої влади та в рамках проекту «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років».

За словами доктора історичних наук професора Георгія Шаповалова, авторам вдалося створити справжній історичний трилер, описати напружену атмосферу протистояння командира повстанської армії та радянського воєначальника Михайла Фрунзе.

Володимир Чоп упевнений, що сьогодні настав час згадувати не лише про трагічні сторінки у долі України, але й показувати наші перемоги, приклади стратегічних та тактичних військових досягнень. Адже на початку грудня 1920 року в приазовських степах проти 8-тисячної селянської армії було зосереджено понад 140 тис. більшовицьких військ. Борці за волю пройшли рейдом від Гуляйполя до Бердянська, блискавичним ударом звільнили портове місто та безперешкодно вийшли з нього. Рухаючись на північ, махновці опинилися в оточенні біля сел. Андріївка Бердянського району, але зуміли завдати нищівної поразки переважаючим силам противника. Фінальним етапом операції стала битва поблизу с. Федорівка Пологівського району. Кілька загонів повстанців опинилися в трійному кільці більшовиків. Проте завдяки вдалому маневру нашим воїнам вдалося розгромити окупантів та з мінімальними втратами вийти на оперативний простір.

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко повідомив, що в рамках відзначення сторіччя Української революції 1917-1921 років розпочато підготовку до встановлення пам’ятних знаків у Запорізькому, Оріхівському та Чернігівському районах.

- Пройшовши непростий шлях ідейної трансформації, махновський рух набув національно-визвольного характеру. Самопожертва, мужність та військові вміння повстанців надихають на боротьбу та перемогу наших солдатів, що боронять Україну від російської агресії, - зазначив посадовець.

У ході дискусії історик Юрій Кравець порушив тему еволюції знаменитого махновського прапора зі словами «Воля або смерть», визначив  його зв’язок із вільним козацтвом Наддніпрянщини. Директор видавництва «Дике поле» Олександр Лазутін описав антологію досліджень махновського руху, представив нові видання про Запорізький край. Місцевий краєзнавець Василь Коростильов розповів про ймовірні місця поховання воїнів Махна, яких розстріляли білогвардійці.

На завершення зустрічі книги про блискучу операцію Нестора Махна подарували вчителям району. Вони стануть у нагоді при викладанні історії рідного краю. Також представники запорізької делегації побували у с. Федорівка, де визначили місце встановлення меморіальної дошки на честь полеглих повстанців. 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області