Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погодні умови сприяють посівам озимих культур

28 грудня 2017 - 08:48

Погодні умови сприяють посівам озимих культур

За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, за станом на 27 грудня озимі зернові зійшли на площі 620,9 тис. га, що становить 99% від посіяного. У доброму і задовільному стані знаходяться посіви на площі  448,3 тис.  га (72,2% від тих, що зійшли), 27,8% (172,6 тис. га) - в слабкому і розрідженому стані.

Озимий ріпак у доброму і задовільному стані перебуває н площі 20,4 тис. га (6,8%), 8,3 тис. га (28,1%) - у слабкому і розрідженому, загинуло 0,9 тис. га

Упродовж другої декади грудня на території області утримувалась аномально тепла погода. Лише в кінці декади внаслідок проходження холодного фронту відбулося зниження середньодобової температури на 5°.  

Середня за декаду температура повітря  була на 6-8º вищою за норму і становила 5-6º тепла.  У минулому році в цей період було на  7-11º холодніше.         

Максимальна температура повітря  підвищувалась до 10-13° тепла, поверхня грунту нагрівалась у денні години до 10-17° тепла.

Мінімальна температура повітря  знижувалась до 1-3º морозу, поверхня грунту охолоджувалась на 1º інтенсивніше.

Опади різної інтенсивності у вигляді дощу та снігу спостерігались упродовж 2-5 днів. На більшій частині території області їх кількість становила 5-8 мм, що відповідає 22-35% від декадної норми. У відповідній декаді минулого року кількість  опадів на території області коливалась від 4 до 12мм.

Упродовж другої декади грудня озимі культури на більшості території знаходились у стані зимового спокою. Несприятливих агрометеорологічних умов для перезимівлі не спостерігалось. На окремих спостережних ділянках у південних районах області внаслідок погодних умов, що склалися, було відмічено відновлення вегетації Рослини повільно вегетували. На окремих площах зареєстровано фазові зміни у розвитку рослин. Мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння  озимої пшениці (3см) була позитивною. 

Нагадаємо, під урожай 2018 року посіяно озимих зернових  на площі 623,4 тис. га, з них: озимої пшениці – 583 тис. га; озимого жита - 0,8 тис. га; озимого ячменю –    39,7 тис.га.

Озимим  ріпаком засіяно 30,5 тис. га.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області