Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області посилено заходи щодо розповсюдження захворюваності африканської чуми свиней

29 січня 2018 - 16:41

Після випадку захворювання свиней на африканську чуму в господарстві військової частини 3033 Національної гвардії України, у регіоні перевірять всі підсобні господарства. Про це йшла мова на засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, яке відбулось під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв відзначив, що 24 січня у Запорізьку міську лікарню ветеринарної медицини було повідомлено про загибель свиней різних вікових груп у підсобному господарстві військової частині № 3033 Національної гвардії України. Лабораторними дослідженнями встановлено діагноз – африканська чума свиней. Загинуло 18 голів свиней, всього 20 свиней було знищено. Визначена зона карантину, тривають заходи щодо ліквідації захворювання в осередку виникнення та недопущення розповсюдження захворювання.

Фахівцями встановлено причину виникнення захворювання. Тому як хворобу неможливо було занести ззовні, виявлено, що тварин годували відходами харчування. Проте годівля харчовими відходами сільськогосподарських тварин, окрім котів та собак, заборонена.

За підсумками засідання вирішено ввести заборону щодо використання відходів харчування для годівлі тварин сільськогосподарських підприємств, активізувати роботу спільних мобільних груп, створених за участю представників Держпродспоживслужби та відділів Головного управління Нацполіції для контролю переміщення вантажів на основних автошляхах області, також будуть перевірені всі підсобні господарства регіону. Також вводиться заборона на торгівлю на ринках живими свинями та харчами з них, окрім отриманих від забійних та переробних підприємств при наявності необхідних ветеринарних документів.

Довідково: африканська чума свиней (АЧС) - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, численними крововиливами та високою смертністю. На АЧС хворіють лише домашні та дикі свині. Найбільш ефективним способом боротьби із захворюванням вважається знищення поголів’я свиней. Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків унаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області