Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області скорочується рівень «тіньової» зайнятості

21 лютого 2018 - 15:40

Питання легалізації заробітної плати та зайнятості населення області обговорили учасники засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулося під керівництвом заступника директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірини Разуваєвої. У заході також взяли участь представники відділення національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники територій та  підприємств.

Протягом 2017 року органами місцевої виконавчої влади, місцевого самоврядування,  територіальними органами центральних органів виконавчої влади забезпечувалося виконання заходів щодо легалізації заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області.

За інформацією начальника управління податків з фізичних осіб Головного управління ДФС у Запорізькій області Олени Щедровської, протягом 2017 року проведено 254 перевірки, у ході яких встановлено порушення законодавства. Виявлено та залучено до реєстрації та оподаткування 1062 неоформлених найманих працівника. Встановлена їм заробітна плата склала 3,6 млн. грн., внаслідок чого до бюджету перераховано податок з цих доходів у сумі  1,6 млн. грн.

Проведено спільну роботу облдержадміністрації та Головного управління Держпраці у Запорізькій області щодо  реалізації наданих у 2017 році органам місцевого самоврядування повноважень щодо контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення. На початок 2018 року у виконавчих органах міських рад та об’єднаних територіальних громад визначено 31 посадову особу, на яких покладені обов’язки інспекторів праці, з них 23  отримали посвідчення інспектора праці та внесені до реєстру Держпраці.

У  результаті спільних зусиль  забезпечено позитивну динаміку зменшення кількості найманих працівників, які отримували заробітну плату менше мінімальної.

Так, протягом 2017 року їх кількість скоротилася на 13,1 тис. осіб або на      36,7%. Разом з тим, вона залишається ще значною та становить 22,7 тис. осіб. Питома вага цієї категорії застрахованих осіб у загальній середньообліковій чисельності штатних працівників області становить 5,4%.

У бюджетній сфері у грудні заробітну плату менше мінімальної отримали 8 тис. осіб, що становить 6,2% від працюючих у цих установах, з них 2,1 тис. - працівники освіти та 2,6 тис. – охорони здоров`я. З початку року їх загальна кількість зменшилась на 3,7 тис. осіб або на 31,8%.

Крім цього, протягом минулого року вдвічі зменшилася  чисельність керівників, які отримували заробітну плату менше мінімальної, яка за даними звітності за листопад 2017 року склала 266 осіб.

Проте у 2017 році в області спостерігалося збільшення чисельності застрахованих осіб, які працювали неповний робочий час. Так, у грудні таких налічувалося 34,8 тис. осіб, що на 1,6 тис. осіб або на 4,8 % більше, ніж у січні 2017 року. Найбільше зростання відбулося в бюджетній сфері (на 864 особи або на 14,5 %), а саме: в органах державного управління й оборони – на 457 осіб, освіти – на 288 осіб, охорони здоров`я – на 237 осіб.

За даними Пенсійного фонду та Державної фіскальної служби України, чисельність застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (найманих працівників і фізичних осіб-підприємців) з початку 2017 року зросла (переважно за рахунок збільшення чисельності фізичних осіб-підприємців, які сплачували єдиний соціальний внесок) на 24,1 тис. осіб (або на 5,3%) і за станом на 01.12.2017 склала 477,5 тис. осіб.

- За орієнтовними оцінками рівень «тіньової» зайнятості в області за січень-вересень 2017 року дещо скоротився - до 33,8% від працюючих проти 38% за 2016 рік. Проте такий рівень неформальних трудових відносин залишається загрозою для ефективного соціально-економічного розвитку області, - підбила підсумки засідання Ірина Разуваєва.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії