Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область є лідером в Україні за кількістю встановлених потужностей вітроенергетики

26 березня 2018 - 13:55

Запорізька область є лідером в Україні за кількістю встановлених потужностей вітроенергетики

Про це повідомила громадська спілка «Українська вітроенергетична асоціація» - неприбуткова організація, метою якої є просування вітроенергетичних технологій та захист інтересів вітроенергетичного сектору на національному та міжнародному рівнях.

Загалом у 2017 році потужність вітроенергетики України перевищила 500 МВт, а з урахуванням Криму і зони АТО – 594,07 МВт. Минулого року вітростанції держави поставили в об'єднану енергетичну систему 970,496 мільйона кВт-год електроенергії за «зеленим» тарифом. Цього вистачить, аби забезпечити електроенергією понад 207 тисяч українських домогосподарств (при середньому споживанні 400 кВт-год/місяць).

Нині в Україні зосереджено 506,26 МВт вітропарків. Загальна  ​потужність об'єктів відновлюваної енергетики зп станом на кінець 2017 року становить 1 183,467 МВт.

У Запорізькій області вітропарк представлений Ботієвською ВЕС, яка є найпотужнішою в Україні і входить до п’ятірки  найбільших ВЕС Центральної та Східної Європи. У 2014 році вона була повністю введена в дію і включає  65 вітрових турбін загальною потужністю 200 МВт. Обсяг інвестицій у проект, що працює поблизу села Приморський Посад Приазовського району, склав близько 340 мільйонів євро. Будівництво було здійснено у дві черги: в грудні 2012 року встановлено 30 агрегатів, у квітні 2014 року - 35 агрегатів. Середньорічна генерація – до 700 мільйонів кВт/г електроенергії.

Як наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, Запорізький край генерує понад 25% усієї електроенергії України.

- До підприємств енергетичного комплексу області належать такі потужні генерації як Запорізька АЕС, Дніпровська ГЕС, Запорізька ТЕС, Дніпровська електроенергетична система ДП НЕК «Укренерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго». Якщо говорити про так звану «зелену» енергетику, то вона представлена ТОВ «Токмак Солар Енерджі» і ТОВ «Вінд Пауер». Нині ДТЕК планує розпочати реалізацію другого проекту «Приморська ВЕС» загальною потужністю до 200 МВт. Станція буде розташована на двох ділянках: «Приморськ 1» - поблизу м. Приморськ; і «Приморськ 2» - поблизу діючої Ботієвської ВЕС. На кожній із них буде розташовано 26 вітрових турбін. Усього планується змонтувати і ввести в експлуатацію 52 вітрових турбіни, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також повідомив, що ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» планує будівництво вітрових електростанцій на території Приазовського та Мелітопольського районів потужністю 500 МВт. А ТОВ «Азовінвестпром» планує на території Радивонівської та Володимирівської сільських рад Якимівського району (за межами населених пунктів) будівництво ще одної вітрової станції.

Костянтин Бриль наголосив, що в цьому році заплановано побудувати сонячну електростанцію потужністю 50 МВт біля міста Токмак. Перша черга сонячної станції матиме потужність 11МВт  і генеруватиме 14 млн. кВт-год електроенергії у рік. Згідно з попередніми підрахунками, електроенергії, виробленої сонячною електростанцією, вистачить для забезпечення енергопотреб жителів шести районів Запорізької області. Вона продаватиметься в загальну мережу за «зеленим» тарифом.

За даними НКРЕ КУ, на кінець 2018 року частка  «зеленої» енергетики в загальному обсязі відпущеної електроенергії становитиме близько 1,47%. Найбільша питома вага припадає саме на вітрові та сонячні електростанції. В 2017 році вони виробили 1 681,232 МВт-год електроенергії.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей