Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У 2018 році вдвічі зросла кількість правопорушень за участю транспортних засобів з іноземною реєстрацією

22 червня 2018 - 11:46

Під час засідання ради оборони Запорізької області, яка відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля, особливу увагу було приділено проблемним питанням, пов’язаним з використанням транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Очільник регіону нагадав, що останнім часом однією з нагальних проблем, як для Запорізької області, так і для України в цілому, стало масове використання легкових автомобілів з іноземною реєстрацією.

- Значна частина легкових автомобілів з іноземною реєстрацією, якими користуються українці, – це автомобілі без відповідної реєстрації в сервісних центрах МВС. При цьому їх використання негативно впливає на рівень аварійності на дорогах області, а притягнення до відповідальності винуватців ДТП стає практично неможливим. Нагальною також є проблема  внесення автомобілів, які порушують митне законодавство та вже перебувають у розшуку, до автоматизованої інформаційної пошукової системи відеофіксації транспортних засобів з розпізнаванням номерних знаків та перевірки їх за розшуковими реєстрами «Рубіж», які встановлені на п’яти  поліцейських станціях патрульної поліції у Запорізькій області. Крім цього, автомобілі з іноземною реєстрацією активно використовуються для перевезень пасажирів на таксі, в результаті чого порушуються правила здійснення господарської діяльності, - зазначив  Костянтин Бриль.

Він наголосив, що збільшення кількості випадків порушення митного законодавства та рівня аварійності на дорогах області потребує негайного врегулювання як на державному, так і на місцевому рівні. Досягнення результату можливе лише шляхом об’єднання зусиль правоохоронних та контролюючих органів у боротьбі з незаконним використанням транспортних засобів з іноземними номерами.

У свою чергу, представники правоохоронних органів повідомили, що лише за п’ять  місяців 2018 року в Головному управлінні Національної поліції в Запорізькій області зареєстровано 47 повідомлень про правопорушення за участю транспортних засобів з іноземною реєстрацією, чотири з яких - кримінального характеру. Для порівняння, у 2017 році всього зареєстровано 50 таких повідомлень, чотири з яких – кримінального характеру.

Крім цього, з початку року Управлінням патрульної поліції в Запорізькій області зареєстровано 84 ДТП за участю транспортних засобів з іноземною реєстрацією, 24 з них – з травмованими особами, у яких загинули п’ять  осіб, а 42 особи отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. У семи випадках водії, які керували цим автотранспортом, зникли з місця ДТП.

У зв’язку з недосконалістю нормативної бази на сьогодні відсутній дієвий механізм впливу на цю категорію учасників дорожнього руху, а відстеження реального власника автомобіля з іноземною реєстрацією є неефективним. Також відсутні методи контролю за часом ввезення, вивезення і переміщенням митною територією України транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Так, за даними Запорізької митниці ДФС протягом 2017 – 2018 року заведено 433 справи про порушення митних правил стосовно осіб, які використовували транспортні засоби з іноземною реєстрацією.

На 15.06.2018 Запорізькою митницею  розглянуто 342 справи про порушення митних правил цієї категорії, за результатами яких на правопорушників накладено штрафи на загальну суму 22 млн. 344 тис. грн.., з яких сплачено до держбюджету всього 798 тис. грн.

За підсумками засідання ради оборони області прийнято відповідні протокольні рішення. Так, надано доручення Управлінню патрульної поліції в Запорізькій області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України із залученням Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області, регіонального сервісного центру МВС у Запорізькій області, Запорізької митниці ДФС, Державної прикордонної служби здійснювати збір інформації про транспортні засоби з іноземною реєстрацією, що експлуатуються на території Запорізької області, та їх користувачів.

Управлінню патрульної поліції в Запорізькій області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, Головному управлінню Національної поліції України рекомендовано не тільки посилити контроль за дотриманням правил дорожнього руху його учасниками та правомірністю експлуатації транспортних засобів з іноземною реєстрацією на вулично-дорожній мережі, а й здійснювати перевірку таких автомобілів з подальшим внесенням інформації до відповідного інформаційного ресурсу під час патрулювання і несення служби на посилених КПП, блокпостах та поліцейських станціях патрульної поліції.

Запорізькій митниці ДФС доручено посилити контроль за законністю перебування транспортних засобів з іноземною реєстрацією на митній території України шляхом виявлення та документування фактів підробки документів особами, які ввозять та в подальшому експлуатують транспортні засоби з іноземною реєстрацією.

Державна виконавча служба Запорізької області має посилити роботу щодо виконання судових рішень, винесених за справами про порушення митних правил, де предметами правопорушень є транспортні засоби з іноземною реєстрацією, які передбачають накладання штрафу на осіб - порушників, а також конфіскацію цих транспортних засобів.

Костянтин Бриль також закликав усіх водіїв, що користуються транспортними засобами на так званих «євробляхах», зареєструвати свої автомобілі. Адже коли в людей трапляється біда, вони просять допомоги у поліції. Та нині через недосконалість законодавства поліція просить підтримки у самих водіїв.  Усі водії в Україні мають бути в однакових умовах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі