Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За участю Президента України відкрито рух на автодорозі, яка сполучає Запоріжжя та Дніпро

22 червня 2018 - 18:41

Сьогодні  під час робочої поїздки до Запорізької області Президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті відремонтованої ділянки автомобільної дороги загального користування державного значення Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь.

- Ця дорога – зв'язок між двома областями – Запорізькою та Дніпропетровською. Майже 60 років тут нічого не робилося, майже 60 років країна не мала можливості приділити увагу саме напрямку дорожнього будівництва, що ми наразі реалізуємо разом з декілька нашими реформами - реформою децентралізації, яку підтримав Уряд та Верховна Рада. Сьогодні ми відкриваємо дорогу, яка побудована сучасним способом та має високу якість, дорогу, яка своєчасно профінансована, як з державного бюджету, левова її частина, так і з місцевого. Завдяки застосуванню нових технологій ця ділянка є показовою у Запорізькій області. На сьогоднішній день ми зробили пріоритетом дорожнє будівництво. На дорожнє будівництво у 2014 році фінансування склало 10 млрд. грн., у 2015 році – 20 млрд. грн., у 2016 році – 30 млрд. грн., у 2017 році – майже 40 млрд. грн. А наразі ми ставимо завдання, щоб рахунок дорожнього фонду наближався до 50 млрд. грн. Ніколи держава не виділяла стільки грошей для того, щоб забезпечити пріоритетне дорожнє будівництво. І ось сьогодні 23,4 км  сучасного покриття збудовано саме коштом дорожнього фонду, збудовано також коштом митного експерименту, який був запроваджений мною ще у 2015 році. Ми збудували дорогу, яка з’єднує Дніпро та Запоріжжя, у нас є в пріоритеті напрям Дніпро – Запоріжжя та до Донецької області, впевнений, що це також буде збудовано в найкоротші терміни та з високою якістю. Наші підрядники з випередженням майже на пів року здали в експлуатацію сьогоднішню дорогу. Я впевнений, що саме так нам необхідно працювати по всій країні. В тих областях, де кошти митного експерименту, кошти дорожнього фонду будуть ефективно використані для будівництва доріг, кошти державного бюджету будуть перерозподілені у ті області, де вміють, хочуть працювати і якісно будують дороги, - зазначив Петро Порошенко.

Національна дорога Н-08  має важливе значення у транспортній системі України. Ділянка дороги  від км 450+455 до км 474+193 протяжністю 23,7 км  сполучає обласні промислові центри м. Запоріжжя та м. Дніпро. По цій дорозі здійснюється постійний рух великовагового транзитного транспорту. Середньорічна добова інтенсивність руху транспортних засобів за даними обліку  становить від 8767 до     10 478 автомобілів.

Автодорога побудована ще в 60-х роках минулого століття. Через недостатнє фінансування в минулі роки підтримувалася в проїзному стані  шляхом виконання робіт з експлуатаційного утримання  (ліквідації ямковості), витрати на яку  за останні роки значно зросли. В результаті довготривалої експлуатації з порушенням міжремонтних термінів стан покриття дороги незадовільний, у результаті збільшення інтенсивності руху великовагового транспорту та несприятливих погодних умов утворились вижими, значні просадки, колійність, здиблення, сітка тріщин. Незадовільний технічний стан  негативно впливав на обсяг перевезень та безпеку дорожнього руху.

 Роботи на об’єкті було розпочато наприкінці вересня минулого року по правому проїзду, від межі Дніпропетровської та Запорізької областей в напрямку до м. Запоріжжя.

У 2017 році було виконано роботи по влаштуванню дорожнього покритя на ділянці 9,3 км – лівий проїзд, 8,2 км – правий проїзд. Було виконано роботи з фрезерування асфальтобетонного покриття  середньою товщиною  6 см, влаштування вирівнюючого шару покриття  10 см,  армування шарів дорожнього   одягу    на    окремих    ділянках,  влаштування  верхнього шару покриття, укріплення узбіч, нанесення дорожньої розмітки тощо. 

 На сьогодні повністю завершено роботи по основному проїзду.

 Профінансовано 293,2 млн.грн., з них коштів державного бюджету – 184,3 млн.грн.,  коштів митного експерименту – 108,9 млн.грн. Повністю виконано роботи по влаштуванню основного проїзду, примикань та заїзних кишень, укріпленню узбіч, влаштуванню тротуарів, майданчиків відпочинку.

  - Проведення поточного середнього ремонту дороги дозволяє в  подальшому у рази зменшити витрати на експлуатаційне утримання дороги та забезпечує  значні  економічні  вигоди  та  важливі  соціальні  наслідки. Нещодавно я побував на всіх ділянках автошляхів державного значення в Запорізькій області, де нині тривають ремонтні роботи, а також відвідав збудовані підрядними організаціями грунтозмішувальні та асфальтобетонні заводи. На сьогодні Запорізька область посідає перші місця в Україні за використанням коштів держбюджету на дороги державного значення. Відповідно до «Програми розвитку автомобільних доріг загального користування Запорізької області на 2018 рік» за рахунок обласного бюджету виконано обсяг робіт на загальну суму 123,4 млн. грн. по об’єктах поточного середнього ремонту доріг державного значення в рамках  «митного експерименту». Коштом державного бюджету виконано  рооти на загальну суму   279 млн. грн. За кошти з експлуатаційного утримання  ліквідовано ямковості на площі 114 018 м2 на  суму 50 млн. грн. Заплановано виділення  20 млн.грн.  на роботи з капітального ремонту автомобільної дороги М-18 Харків – Сімферополь - Алушта- Ялта,    - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію