Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зрошувальна система потребує додаткових коштів для збереження урожаю

11 липня 2018 - 11:41

На базі племзаводу «Степний», що у Кам’янсько-Дніпровському районі,  відбулася виїзна нарада з питань моніторингу ходу поливної кампанії на першому зональному каналі Північно-Рогачинської зрошувальної системи.

У нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков, начальник Запорізького обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук, представники  райдержадміністрації та керівники господарств.

- Територія Запорізької області розташована в зоні недостатнього та нестійкого зволоження. Кожні шість-вісім  років із 10 оцінюються як сухі та посушливі. Площа сухої та дуже сухої зони за останні 10 років зросла на 7%. Висока температура повітря - від 35о С до 40о С та практично відсутність протягом 90 днів весняно-літнього періоду будь-яких суттєвих опадів спостерігалися і в цьому році. Природна родючість ґрунтів  у Запорізькій області у поєднанні з сучасними технологіями може дати високі врожаї. Проте ні сучасні технології, ні новітні сорти гібридів не забезпечують ефективне рослинництво, коли бракує головного джерела життя – води. Отже, продовольче та ресурсне забезпечення, а відповідно і продовольча безпека значною мірою залежать від наявності, стану та ефективності використання зрошуваних земель, які займають 12% ріллі в області. Подальше використання зрошуваних земель можливе лише завдяки залученню коштів з різних джерел фінансування, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін.

Директор племзаводу «Степний» Анатолій Волков ознайомив присутніх з ходом поливної кампанії у господарстві та  проблемами подальшого використання зонального каналу Північно-Рогачинської зрошувальної системи.

Начальник  обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук  поінформував про стан експлуатації інженерної інфраструктури зрошувальної системи. Так, зональний канал Північно-Рогачинської зрошувальної системи побудований та введений в експлуатацію з 1974 по 1977 р.р. В останні роки спостерігається бурхливе зростання водоростей та  замулення каналу, що погіршує його пропускну спроможність. Управлінням каналів Північно-Рогачинської зрошувальної системи постійно проводяться ремонтно-доглядові роботи, а саме: земляні роботи, очищення від мулу, вирубування чагарника, обкошування каналу, бетонні роботи тощо. Проте цих заходів недостатньо. Для забезпечення надійної роботи і своєчасної та в повному обсязі подачі води водокористувачам необхідно додатково виділити кошти  з обласного бюджету. Зокрема, близько 1 млн. грн. - на проведення робіт з очищення від мулу і рослинності та  відновлення захисного шару в підводній частині залізобетонного облицювання каналу.

За підсумками наради прийнято рішення додатково опрацювати можливість виділення коштів, необхідних для забезпечення надійної роботи каналу, з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища або з інших джерел.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби