Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Облдержадміністрація опрацьовує можливі варіанти відновлення очищення питної води в області

13 липня 2018 - 15:00

У Запорізькій облдержадміністрації відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віктора Скоблікова. На обговорення винесено лише одне питання: недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації, забезпечення якісного постачання питної води населенню та об’єктам критичної інфраструктури у Запорізькій області.

- Акціонерне товариство «Дніпроазот» є єдиним підприємством в Україні з виробництва рідкого хлору, який застосовується для стерилізації питної води і очищення стічних вод. Наразі цей завод припинив свою діяльність, що й стало головною причиною виникнення загрози щодо забезпечення якості питної води. Зараз ми маємо всіма підрозділами опрацювати всі можливі варіанти ймовірних наслідків, - повідомив Віктор Скобліков.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко повідомив, що найбільші підприємства водопровідно-каналізаційного господарства області у водопідготовці застосовують чистий хлор або хлорвмісні препарати, зокрема хлор та хлорвмісний препарат гіпохлорид натрію використовують у водопідготовці «Облводоканал», а також підприємства міст Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя, Енергодара. У зв’язку із закриттям підприємства «Дніпроазот» підприємства водопровідно-каналізаційного господарства не мають можливості отримувати хлор, який потрібен для процесу виробництва питної води.

За станом на 11 липня запасів хлору вистачить на період  5-7 днів на «Бердянськводоканал», «Водоканал» м. Запоріжжя, «Облводоканал», до 30.09.2018 - на Енергодарському «ПКВ». Після цього відсутність хлору та хлорвмісних препаратів може призвести до припинення надання послуг з водопостачання цими підприємствами, що в свою чергу може спричинити погіршення епідеміологічної ситуації у містах Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь, Енергодар та в населених пунктах Запорізького, Вільнянського, Новомиколаївського, Якимівського районів із загальною чисельністю населення близького  мільйона осіб.

На сьогодні існує альтернатива у вигляді постачання рідкого хлору в контейнерах із-за кордону орієнтовною вартістю 45,0 тис. грн.. за тонну. Але існують проблеми при закупівлі закордонного продукту.

За результатами опрацювання проблемного питання комісія вирішила доручити головам райдержадміністрацій: провести засідання місцевих комісій з питань ТЕБ та НС спільно з керівниками органів місцевого самоврядування, Держпродспживслужби і представниками місцевих водоканалів та визначити шляхи вирішення проблемних питань щодо організації питного водопостачання, забезпечення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства необхідними реагентами для знезараження води, оцінки потреб та забезпеченості реагентами, посилення санітарного контролю за забезпеченням споживачів питною водою гарантованої якості; спільно з керівництвом місцевих підприємств водопровідно-каналізаційного господарства опрацювати заходи щодо закупівлі рідкого хлору в необхідному обсязі; розробити та затвердити плани спеціальних заходів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що призводять до припинення централізованого водопостачання.

Головному управлінню Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендовано посилити контроль за якістю питної води, забезпечити проведення постійного лабораторного контролю безпечності та якості питної води; керівництву «Облводоканалу» спільно з профільними підрозділами облдержадміністрації доручено опрацювати питання щодо можливості виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету для закупівлі рідкого хлору. Віктор Скобліков також звернув увагу учасників засідання на пункт проекту протоколу щодо підготовки звернення Запорізької облдержадміністрації до Прем’єр-міністра України з питання відновлення виробництва хлору на підприємстві «Дніпроазот».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору