Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запоріжжі відкрито перший у світі за межами Вірменії пам’ятник Вірменській Абетці

3 жовтня 2018 - 11:28

Участь в урочистостях, що відбулися на території Вірменської Апостольської Церкви взяв голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. Також до заходу приєднались начальник відділу взаємодії з національними спільнотами України та закордонними українцями Міністерства культури України Володимир Ходаківський, заступники голови ОДА, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані та інші почесні гості.

- На території Запорізької області в злагоді проживають близько сотні національностей і народностей. Україна гостинно об’єднує в собі багато культур і всі ми ділимось один з одним найкращими надбаннями. При цьому не забуваючи про власні традиції та патріотизм. Сьогодні ми відкриваємо пам’ятник дуже давній абетці. І я вітаю з цією знаковою подією нашу вірменську діаспору, яка дуже активна в усіх аспектах не тільки культурного, а й політичного, соціального та інвестиційного напрямків розвитку нашого краю. Тож вірю, що саме так разом ми будемо жити і розвивати Запорізьку область, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як повідомив віце-президент ГО «Союз вірмен в Запорізькій області» Рудольф Акопян, вірменська абетка – одна з найдавніших в світі, була створена в 405 році нашої ери. У Запоріжжі відтворили первісну версію абетки, яка складається з 36 букв. Висота кожної літери виконаної з граніту - 1,5 метра. На створення абетки пішло півтора року. Аналогів йому за межами Вірменії немає.

Під час заходу глава Української єпархії Вірменської Апостольської церкви, єпископ Маркос Оганесян спільно з єпископом Запорізьким і Мелітопольським УПЦ (КП) Фотієм і єпископом Римо-Католицької церкви Яном Собіло провели молитву за мир. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області