Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці готуються відзначати одразу чотири свята

9 жовтня 2018 - 12:41

Для Запоріжжя 14 жовтня особливий день, який об’єднує чотири свята, - Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника України та День визволення міста Запоріжжя. Кожному з них будуть присвячені святкові заходи, серед яких центральний - ІХ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці». Про підготовку та основні моменти святкування на брифінгу розповів директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

- Фестиваль «Покрова на Хортиці» став справжнім втіленням ідеї розвитку національної культури і духовності, популяризації українського козацтва та об’єднання творчого потенціалу різних регіонів України, вшанування борців за незалежність та свободу України.  До нас приїдуть творчі колективи та гості з усієї Запорізької області,  Києва, десяти областей країни. Цього року урочисті заходи Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці» триватимуть два дні, матимуть кілька локацій – як у приміщеннях, так і просто неба, - повідомив Владислав Мороко.

Посадовець повідомив, що відкриється фестиваль мистецькими заходами 13 жовтня: в міському палаці дітей та юнацтва - гала-концертом Всеукраїнського дитячо-молодіжного фестивалю «Краса і гордість козацького краю», а в обласній філармонії -  прем’єрою фольк-рок опери «Легенда про отамана».

Безпосередньо 14 жовтня урочисті заходи почнуться на Майдані Героїв біля облдержадміністрації – тут відбудеться складання урочистої клятви ліцеїстами обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник». Запланована телетрансляція привітання Президента України Петра Порошенка. В урочистостях також візьмуть участь воїни-артилеристи, бійці «Сармату» та Нацгвардії, буде представлена військова техніка.

Продовжиться свято традиційно на Хортиці: на території ІКК «Запорозька Січ», на «Козацькому колі», біля музею історії запорозького козацтва. Вхід на територію ІКК «Запорозька Січ» - безкоштовний, вітається присутність на святі в національному вбранні. Весь день працюватимуть пункти харчування зі смачними стравами та гарячими напоями.

- На гостей свята в цей день чекає різноманітна програма. На території ІКК «Запорозька Січ» відбудеться молебень у Січовій церкві, концертна програма провідних самодіяльних колективів. Діятимуть інтерактивні програми для дітей та дорослих, свої виступи готують школи козацького бойового мистецтва «Спас». На «Козацькому колі» гостей свята радо зустрічатимуть у місті майстрів народного мистецтва, виставки національно-культурних товариств. У концертній програмі візьмуть участь самодіяльні та професійні колективи з усієї України. З 11.00 на сцені «Козацького кола» почнеться театралізоване дійство у виконанні Запорізького муніципального театру танцю. Справжньою родзинкою фестивалю обіцяє стати виступ Київської академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького. Ціле сузір’я молодих зірок  подарує концертну програму національних культур «Єдина родина» - зазначив Владислав Мороко.

Під час фестивалю на Хортиці можна буде придбати українські сувеніри, традиційні гостинці, одяг, прикраси та багато інших цікавинок.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий