Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запоріжжі проходить всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці»

14 жовтня 2018 - 16:23

Участь в ІХ Всеукраїнському фестивалі «Покрова на Хортиці» взяв голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. Захід, що проходить на території ІКК «Запорозька Січ», на «Козацькому колі», біля музею історії запорозького козацтва, об’єднав близько 20 тисяч гостей та учасників.

Вітаючи городян зі святом, Костянтин Бриль відзначив, що з року в рік святкові заходи в регіоні проводяться на більш високому рівні.

- До організації масових заходів долучається не лише влада, а й волонтери та активісти. При цьому свята проходять дуже яскраво у національному стилі. 14 жовтня, мабуть, найвеличніше свято для Запорізької землі. Адже об’єднує одразу кілька приводів - Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника України та День визволення міста Запоріжжя. Мабуть, жодне місто в державі не охоплює одразу стільки свят в один день. Хочу нагадати, що не тільки козацтво, а й сучасники шанують цей день. Більш того, чотири роки тому саме на острові Хортиця Президент України Петро Порошенко проголосив День захисника України. І сьогодні наші ліцеїсти складали клятву захищати та берегти рідну землю. Привітати їх прийшов видатний запорізький ветеран Іван Залужний, якому цьогоріч виповнилось 100 років. Вважаю, що саме так у спадковості поколінь та збереженні цінностей і є наша сила. Тож зі святом вас, запоріжці та гості міста, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

З нагоди свят очільник регіону вручив почесні відзнаки Президента України – медаль «За гуманітарну участь в Антитерористичній операції» було нагороджено Вікарія Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-католицької церкви, єпископа Яна Собіло, який надавав допомогу у забезпеченні матеріально-технічними засобами особового складу військової частини А2176 «Сармат»; медика – добровольця окремого загіну спеціального призначення  «АЗОВ» Національної Гвардії України Олесю Мельніченко, яка неодноразово виносила поранених із передової; волонтера Дениса Русіна, який разом з волонтерською організацією «Берегині Таврії» (м.Бердянська) на власному транспортному засобі здійснював доставку гуманітарної допомоги в зону проведення антитерористичної операції; волонтера Андрія Чечеля, учасника антитерористичної операції, добровольця, після демобілізації продовжує допомагати бойовим товаришам та керівника громадської організації «Волонтерський центр Запоріжжя» Михайла Чумака, який з перших днів проведення антитерористичної операції активно підтримує наших солдат.

Крім того, розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації за сумлінну плідну працю, активну громадську діяльність у сфері міжнаціональних відносин та вагомий особистий внесок у збереження культурної і мовної самобутності національних спільнот Запорізького краю медаллю «За розвиток Запорізького краю» було нагороджено президента громадської спілки «Асоціація національних меншин Запорізької області» Науфаля Хамдані.

Як повідомив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, фестиваль «Покрова на Хортиці» є справжнім втіленням ідеї розвитку національної культури і духовності, популяризації українського козацтва та об’єднання творчого потенціалу різних регіонів України, вшанування борців за незалежність та свободу України. До Запоріжжя  завітали творчі колективи та гості з усієї області, а також Києва, та ще десяти областей країни. Цього року урочисті заходи Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці» триватимуть два дні, матимуть кілька локацій – як у приміщеннях, так і просто неба.

Зокрема, на території ІКК «Запорозька Січ» відбувся молебень у Січовій церкві, концертна програма провідних самодіяльних колективів. Для дітей та дорослих діють інтерактивні програми, свої виступи підготували школи козацького бойового мистецтва «Спас».   Власне на «Козацькому колі» гостей свята радо зустрічають у місті майстрів народного мистецтва, виставки національно-культурних товариств.

Власне у концертній програмі беруть участь самодіяльні та професійні колективи з усієї України. Окремої уваги заслуговує  театралізоване дійство у виконанні Запорізького муніципального театру танцю, що пройшло на сцені «Козацького кола».

Під час фестивалю на Хортиці можна придбати українські сувеніри, традиційні гостинці, одяг, прикраси та багато інших цікавинок.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області