Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Громадськість Токмака обговорила з інвестором питання створення біоТЕЦ

17 жовтня 2018 - 16:28

Перебуваючи з робочою поїздкою у Токмацькому районі, до громадського обговорення долучився голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. Очільник регіону також поспілкувався з керівництвом району, міста та адміністративно-господарським активом та інвесторами. 

- Головна тема сьогоднішньої зустрічі - ті питання, які виникли у місцевої громади щодо роботи інвестора. Останнім часом все більше виникає проблем з новими інвесторами, які хочуть працювати на території, проте певні ініціативні групи намагаються цьому завадити, аби отримати від цього  зиск. Учора, спілкуючись з жителями Вільнянщини, я  зрозумів,  чому люди проти того, щоб на їх території видобувались корисні копалини. Та в Токмаку йдеться про котельні на біомасі. Тож нині ми  зібралися разом з інвестором, аби обговорити всі нюанси та спірні питання, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. 

За словами співзасновника Української асоціації відновлюваної енергетики Ігоря Тинного, нині на території Токмака пропонується створити біоТЕЦ, яка працюватиме на пелетах із лушпиння соняшника та соломи. Загальна вартість проекту - 12,5 мільйона євро. За даними розробників проекту, електрична потужність біоТЕЦ складе 8,6 МВт, а теплова - 38 МВт. БіоТЕЦ зможе замістити щонайменше 3 млн. м³ газу в опалювальний період та забезпечити місто тепловою енергією і гарячою водою.

Окрему увагу в рамках громадських обговорень Костянтин Бриль приділив тим проблемам, які інвестор допоможе вирішити громаді. Зокрема, нині Токмак заборгував 16 мільйонів гривень за опалення, що ставить під загрозу можливість розпочати опалювальний сезон. Крім цього, місцева влада не встигає освоїти навіть уже виділені кошти, не кажучи про інші економічні показники. Зокрема, в поточному році для Токмака було виділено 44 мільйони гривень з екофонду. Та з них використано тільки 30%. Хоча, наприклад, Мелітополь дуже активно освоїв надані кошти.

Голова облдержадміністрації підкреслив, що це не зовсім правильно, коли громада проти проекту, який у майбутньому може позитивно позначитись на тарифах на тепло. Тим паче, коли замість того, щоб почути пропозицію, громада приділяє більше уваги незрозумілим чуткам. 

- Я проти брехні та перекручування ситуації. Нині ми почули запитання щодо можливого спалення сміття чи використання води у чималих масштабах. Тож, підсумовуючи обговорення, хочу сказати, що насамперед я підтримую громаду. Проте одночасно я не можу заважати інвестору. Адже все має відбуватись згідно із законодавством України. Я за те, щоб уся процедура  відбувалася чесно та справедливо. Тож інвестор має не тільки детально роз’яснити громаді всі нюанси діяльності, а й підписати відповідний меморандум, де будуть зафіксовані всі обіцянки та плани, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств