Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розроблено обласний план заходів щодо поліпшення стану безпеки на виробництві на 2019-2023 роки

21 листопада 2018 - 11:51

Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна відбулося засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, під час якого затверджено проект комплексного плану заходів щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на період 2019-2023 років.

За словами заступника директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірини Разуваєвої, на території Запорізької області у 2008-2012 та у 2013-2017 роках діяли обласні програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. На реалізацію заходів програми на 2008-2012 роки передбачались кошти управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у сумі близько 4 млн. грн. та майже 1 млн. грн. за рахунок коштів обласного бюджету, а на заходи програми 2013-2017 років - кошти Фонду в сумі близько 2,8 млн. грн.

Комплексний план заходів щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки був розроблений з урахуванням заходів попередньої програми,  виконання якого завершується. Заходи плану носять організаційний характер, не потребують фінансування та спрямовані на поліпшення умов праці, профілактики травматизму, підвищення відповідальності керівників за безпеку праці.

Як свідчить аналіз, основними причинами виробничого травматизму були: недотримання вимог інструкцій з охорони праці, порушення трудової та виробничої дисципліни, вимог безпеки праці під час експлуатації обладнання, допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці, низький рівень відповідальності за безпеку праці як керівництва, так і робітників.

Згідно зі статистикаою кількість травмованих на виробництві за 2017 рік у порівнянні з 2014  зросла на 10% (340 проти 306 осіб), кількість смертельно травмованих збільшилась на 29,5% (17 проти 12 осіб у 2014). При цьому  кількість працюючих в області з січня 2014 по серпень 2018 зменшилась на 40,5 тис. осіб.

Таким чином, протягом останніх років відповідальні виконавці не забезпечили виконання організаційних заходів, передбачених планом у повному обсязі. Однак слід зазначити, що ефективність реалізації більшості заходів з охорони праці на підприємствах залежить від коштів, вкладених на підвищення рівня охорони праці на виробництві та фінансування комплексних заходів. На ситуацію з травматизмом також негативно вплинуло послаблення контролю з боку наглядових органів у зв’язку із введенням мораторію на перевірки.

З метою поліпшення становища та створення належних безпечних умов праці на підприємствах, в установах та організаціях у 2017 році обласною державною адміністрацією було затверджено положення про систему управління охороною праці та безпекою життєдіяльності населення Запорізької області.

Вжиті заходи дозволили за 9 місяців поточного року у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року знизити на 6,1 % кількість нещасних випадків на виробництві (216  проти 230), кількість смертельно травмованих знизилась на 8,6 % (11 проти 12 випадків).

У зв’язку із закінченням терміну реалізації заходів попереднього плану управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Запорізькій області, Головним управлінням Держпраці у Запорізькій області, Головним управлінням ДСНС України у Запорізькій області, за участю місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, облдержадміністрації розроблено проект Комплексного плану заходів щодо поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2019-2023 роки, у якому відображені заходи, що дозволять більш якісно проводити роботу щодо профілактики виробничого травматизму та забезпечити сприятливі умови праці для зайнятих на виробництві громадян.

До плану заходів включено питання щодо забезпечення ефективного функціонування системи управління охороною праці; розвитку соціального діалогу щодо забезпечення умов та безпеки праці; удосконалення системи навчання з охорони праці; своєчасного та якісного проведення медичних оглядів працівників; інформаційного забезпечення місцевих органів виконавчої влади та населення з питань охорони праці.

На думку учасників засідання, виконання цих заходів сприятиме поліпшенню стану охорони праці, зменшенню кількості нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, збереженню та розвитку трудового потенціалу області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також