Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Крадіжки кабелю можуть покриватись певними правоохоронцями чи контролюючими органами»

16 січня 2019 - 15:29

На цьому голова облдержадміністрації наголосив під час наради з питання протидії розкраданню кабельно-провідникової продукції та промислового обладнання, що пройшла під його керівництвом.

За словами очільника регіону, наразі в області фактично відбувається знищення телекомунікаційної інфраструктури, від якої в тому числі залежить ефективність державного управління. Через умисне пошкодження кабельних ліній ПАТ «Укртелеком» порушується робота систем зв’язку органів влади і управління, правоохоронних органів, екстрених служб, підприємств життєзабезпечення у регіоні, без стаціонарного виду зв’язку залишаються жителі області. Крім того, на сьогодні під загрозою знаходиться питання забезпечення надійного та якісного електропостачання споживачів Запорізької області.

- Коли ми зробили детальний аналіз - побачили, що ці крадіжки можуть покриватись певними правоохоронцями чи контролюючими органами. Якщо порахувати, всього до ЄРДР в Запорізькій області було внесено 4 797 фактів крадіжок кабелю, тобто до 10 крадіжок щодня. З них розкрито 438 випадків, а притягнуто до відповідальності - 120 людей. Головними причинами не розкриття та не внесення до ЄРДР є маленькі суми збитку. Тож порушників затримують, відпускають, а потім виявляється, що крадуть одні й ті самі особи. Нині масштаби крадіжок кабельно-провідникової продукції на територіях Запорізької та Дніпропетровської областей змусило Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації і зв’язку звернутися до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо вжиття заходів для боротьби з умисним пошкодженням телекомунікаційних мереж. Тож нині я не задоволений рівнем роботи і нині хочу почути позицію всіх причетних до ситуації з крадіжками кабелю, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Про ситуацію у сфері обігу металобрухту та крадіжок кабельно-провідникової продукції та іншого промислового обладнання на території Запорізької області доповіла в. о. директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Марина Барановська. За її даними, кількість інцидентів (крадіжок та пошкоджень) на лініях зв’язку Запорізької філії ПАТ «Укртелеком» в м. Запоріжжя та Запорізькій області за січень – грудень 2018 року склали 2710 випадків (1361 випадкок у першому півріччі). Загалом було викрадено понад 380 км мідного кабелю різного типу (120 км у першому півріччі);118 кришок люків кабельної каналізації (67) та 428 одиниць телекомунікаційного обладнання (249). Витрати на відновлення роботи мереж зв’язку за січень – грудень 2018 року становлять 55,9 млн. грн. (у першому півріччі – 22,8 млн. грн.).

Крім того, за час введення на території області режиму військового стану на ім’я голови ради оборони Запорізької області - голови Запорізької облдержадміністрації надійшло 15 звернень від Запорізької філії ПАТ «Укртелеком» щодо вчинення крадіжок та пошкоджень телекомунікаційних мереж, які були направлені до Головного управління Національної поліції в Запорізькій області.

Окремо, за інформацією ПАТ «Запоріжжяобленерго» протягом 2018 року до правоохоронних органів направлено 229 заяв про крадіжки майна товариства. Внаслідок скоєних злочинів товариству завдано матеріальних збитків у сумі  12 533 406 грн. (за аналогічний період  2017 р. 228 заяв – 8 659 116 грн. збитків). У 60 випадках  правоохоронцями приймались рішення щодо закриття кримінального провадження або про відмову внесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Підсумовуючи засідання, Костянтин Бриль наголосив, що подібна статистика є неприпустимою, тож він приділить особисту увагу контролю над цим питанням. Також протокольним рішенням наради з питання протидії розкраданню кабельно-провідникової продукції та промислового обладнання було визначено рекомендувати Головному управлінню Національної поліції в Запорізькій області: посилити здійснення заходів, спрямованих на боротьбу з крадіжками телекомунікаційного обладнання, кабелів та іншого промислового обладнання, у тому числі з недопущення випадків функціонування незаконних пунктів прийому металобрухту та прискорити проведення розслідувань щодо випадків крадіжок та пошкоджень телекомунікаційного обладнання, кабелів та іншого промислового обладнання.

Тим часом Запорізьким філіям ПАТ «Укртелеком», ПАТ «Запоріжжяобленерго», Запорізькій дирекції залізничних перевезень регіональної філії «Придніпровська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», комунальним підприємствам Запорізької міської ради було рекомендовано посилити заходи з охорони майна.

Прокуратурі Запорізької області рекомендовано посилити нагляд за ходом досудового розслідування фактів крадіжок телекомунікаційного обладнання, кабелів та іншого промислового обладнання. А  Управлінню СБУ в Запорізькій області - провести оперативні заходи на предмет встановлення можливості терористичного характеру фактів крадіжок кабельних ліній зв’язку з метою дестабілізації ситуації у регіоні та Україні в цілому.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону