Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розбудова інфраструктури о. Хортиця в рамках програми «Велике будівництво»

В Запоріжжі обговорили долю острова Хортиця

16 квітня 2021 - 18:40

Стартувало всеукраїнське обговорення перспектив розвитку острова Хортиця в рамках дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє». Стати учасником розмови мав змогу кожен охочий, треба було лише заповнити відповідну «Google-форму». Сьогодні відбувся перший етап обговорень. Зважаючи на карантинні обмеження, їх переважна частина тривала онлайн. До них долучилось понад сто учасників. Серед запрошених експертів були: заступник міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко, кураторка культурних проєктів Вероніка Селега, керівник компанії «Big City Lab», експерт з розвитку територій Вікторія Тітова, організатор загальнонаціональної акції «Сім чудес України», громадський діяч Микола Томенко, музикант, молодіжний посол UNICEF в Україні Тарас Тополя, директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко. 

Впевненість в оновленні острову висловила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко. На ії думку, наразі є всі підстави говорити про нове майбутнє Хортиці.

- Насамперед, хочу подякувати за таку широку дискусію, вона вже давно назріла. Ми розуміємо, що відсутність фінансування протягом багатьох років призвела до занепаду Музею історії запорозького козацтва. Є ще багато невирішених питань, що стосуються землі, інфраструктури. Але наразі ми дійсно майже впевнені, що об’єкти, які розташовані на острові, увійдуть до проєкту Великої реставрації. Ще формується перелік тих об’єктів, які підпадають під цю програму. Важливо поєднати те, як ми хочемо, щоб було на острові, та ту реальність, яка сьогодні існує. Я говорю про освітній компонент, про природній, соціальний, - розповіла заступниця міністра культури та інформаційної політики.

На думку іншого експерта Вероніки Селеги, нарешті можна заявляти про відродження острову, адже розв’язання проблем Хортиці стало пріоритетним на державному рівні. За ії словами, наразі потрібна синергія всіх учасників процесу: влади, громади, бізнесу, фахівців.

- Розпочинати варто з великої візії, мрії: як ми разом уявляємо, чим живе острів через п’ять, десять, сто років. Планувати обов’язково необхідно на десятиліття вперед. Чи можливо, аби музей став частиною світового музейного кола, був інноваційним? Це абсолютно реалістично. Або як може острів стати безбар’ерним? Максимально відкритим та доступним для всіх. Це теж абсолютно можливо. Є необхідна умова, щоб це вдалося - це спільна дія. Роль та значущість Хортиці як туристичного об’єкта усвідомлена та підтримана сьогодні на державному рівні. Це саме те, що дозволяє говорити про проєкт, як про реальний вже найближчим часом, - впевнена Вероніка Селега. 

Під час першого етапу обговорень мали на меті зрозуміти нинішній стан справ на острові та подискутувати щодо можливостей перетворень. За словами експерта з розвитку територій Вікторії Тітової, потенціал острову величезний та вже є сучасні ідеї щодо їх реалізації.

- Хортиця на різних рівнях, на різних масштабах може мати різну цінність. Тому Хортиця потребує цілісної стратегії розвитку. Ми проводили дослідження, аналізували схожі об’єкти по всьому світу. Ключові тренди, культурний комплекс і інтерактивність - це те, що точно можна зробити на Хортиці. Хортиця має дуже високий потенціал як рекреаційна територія, де можна організувати відпочинок на декілька днів. І Хортиця врешті може стати дестинацією, зупинкою на шляху до моря. Чому це важливо? Це дозволить заповіднику стати фінансово сталим. Тобто дуже багато можливостей, які можна та потрібно реалізовувати, - наголосила Вікторія Тітова.   

Голова облдержадміністрації подякував всім, хто долучився до обговорення та за нові ідеї розвитку Хортиці. За словами Олександра Старуха, відродження острову - завдання національного масштабу, що потребує спільних зусиль і залучення інвестицій. 

- Для нас важливе відродження Музею історії запорозького козацтва. Шість років він не працює, перебуває в аварійному стані. Але завдяки ініціативі Президента України Володимира Зеленського з’явилася можливість відновлення Музею. Хортиця - це не локальна пам'ятка, а об’єкт гордості всієї країни. Наразі Хортиця існує як символ. Але з точку зору утилітарності, картина там сумна. Той, хто часто буває на Хортиці, розуміє, про що мова. З Музею навіть довелось частину фондів перемістити на територію історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». Це єдиний об’єкт, куди їздять більшість туристів. І він був збудований завдяки співпраці влади та бізнесу. Впевнений, що до реалізації великих проєктів на Хортиці має бути залучений великий бізнес. Наразі, нарешті вирішується болюче питання транспортного сполучення. У грудні відкрито вже перший міст, будується другий. Хортиця отримає зручне транспортне сполучення. Нова Хортиця - це можливість для розвитку міста та області та прояв самоповаги до себе, до власної історії – заявив Олександр Старух. 

Загалом, під час обговорення від учасників заходу надійшло декілька десятків пропозицій та ідей, які могли б бути втілені на Хортиці. Зокрема, це облаштування велодоріжок, створення освітнього середовища для школярів, цифровізація послуг, забезпечення доступності для осіб з інвалідністю, маломобільних груп населення, встановлення систем безпеки, сучасного освітлення. Водночас, всі наголошували на бережному відношенні до природи острова та збереженні автентичності. 

Ініціатором великої розмови щодо Хортиці із залученням фахівців найширшого кола виступив голова облдержадміністрації Олександр Старух. Захід тривав на базі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій», яка стала партнером обговорень. Модератором виступив заслужений журналіст України Андрій Богданович. Продовжити обговорення розвитку острову заплановано на наступних етапах великої розмови в рамках дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області