Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перша леді підбила підсумки перехідного періоду реформи шкільного харчування

30 грудня 2021 - 15:30

Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки перехідного періоду з упровадження реформи шкільного харчування, розробку та імплементацію якої було започатковано у 2020 році. З 1 січня 2022 року українські школи мають перейти на нові норми харчування.

Дружина Президента зазначила, що навесні відбулася презентація плану заходів з реформування системи шкільного харчування, який включав чотири основні напрями: оновлення застарілої нормативної бази; розв’язання проблем якості та безпечності харчових продуктів; покращення ресурсного забезпечення шкіл та формування культури здорового харчування.

У травні 2021-го було презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, яке підготували в межах робочої групи шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. У ньому – 160 страв, обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів та фруктів. Також було враховано дієтичні потреби школярів.

Ще у 2020 році розпочалася системна робота з модернізації харчоблоків. Була вперше виділена цільова субвенція. Крім того, стартувала поведінкова комунікаційна кампанія Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні зі здорового харчування, метою якої є підвищення обізнаності дітей шкільного віку та їхніх батьків щодо необхідності дотримання практик здорового харчування та здорового способу життя; донесення важливості здорового харчування та набуття правильних харчових звичок, а також вплив на поведінку дітей шкільного віку та їхніх батьків стосовно практик здорового харчування через залучення та набуття мотивації їх дотримуватися. Основний слоган кампанії – «Головне – що всередині!» – має мотивувати до змін харчових звичок на трьох рівнях: вибір продуктів (різноманітні, корисні, свіжі); приготування (в жодному разі не напівфабрикати чи фастфуд; помірна кількість жирів і смажених продуктів) та споживання (усвідомленість, регулярність, помірна кількість їжі).

  • За роки роботи наша мета значно розширилась – ми хочемо змінити не лише те, що на столах, а саму культуру харчування маленьких і дорослих українців, їхні харчові звички. Тож із 1 січня на повну силу запускаємо не просто реформу харчування, а реформу мислення: від миттєвого задоволення – до усвідомленого та уважного підходу до потреб свого організму, душі та розуму, – резюмувала Олена Зеленська.

Нагадаємо, реформу здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров'я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Централізована закупівельна організація Державна установа «Професійні закупівлі», Державне підприємство «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України. Вона відбувається за підтримки міжнародних партнерів – Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, українсько-швейцарських проектів DECIDE та «Діємо для здоров'я», експертного середовища та найкращих українських фахівців, команди Євгена Клопотенка CultFood, Асоціації дієтологів України, Національної асоціації громадського харчування. 


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств