Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

"Хортиця – територія свободи": історична свобода та свобода дій

20 січня 2022 - 18:00

Напередодні Дня Соборності України у Запорізькому обласному центрі молоді відбулась панельна дискусія на тему "Хортиця – територія свободи". Спікерами на заході стали голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, заступник голови ЗОДА Руслан Шиханов, директор національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко, декан Історичного факультету ЗНУ Володимир Мільчев, Георій Шаповалов, Юрій Завгородній та інші історики.

Почалась дискусія із короткого привітання спікерів. Далі учасники дискусії аналізували, чому саме Хортиця - історична та духовна спадщина України та чому потрібно відроджувати та розбудовувати острів

  • Хтось із лівобережжя, хтось із правобережної України, але всі, хто хоч раз  був на острові Хортиця, казали, що вони у самому серці України, – розповів відгуки про гостей острова Максим Остапенко.

Також директор заповідника зауважив, що тільки Запоріжжя може пишатися таким привабливим для туризму місцем. Однак, учасники дискусії підкреслили, що через те, що Хортиця є частиною міста, на ній досить важко боротися із наслідками людської недбалості, Проте, маючи експертну думку та детальний план боротьби з цим з'явиться можливість розвивати не лише внутрішній туризм, а й заохочувати іноземних відвідувачів.

Як зауважив Олександр Старух, перш за все, варто працювати над архітектурним простором острова. Наприклад, "свобода Хортиці" як туристичного місця наразі реалізується за допомогою розбудови різних точок довкола історичних пам’яток на самому острові, побудови мостів та доріг, щоб відвідувачі могли легко дістатися туди. Важливе місце відводиться і впровадженню безбар'єрності за програмою Першої леді Олени Зеленської. 

Також спікери підкреслили, що саме створення історичних наративів, книг та фільмів, а також збереження ідеї козацтва створює нові та зберігає старі меседжі.

  • Нам потрібна спільна візія навколо спільних інтересів заради кращого спільного майбутнього, – підкреслив Олександр Старух.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн