Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада працює над створенням якісних умов лікування онкохворих жителів області

10 лютого 2022 - 17:10

Сьогодні очільник Запорізької обласної державної адміністрації  Олександр Старух відвідав  Запорізький регіональний протипухлинний центр. 

Голова регіону ознайомився з умовами лікування онкохворих в медичному закладі та оглянув стан бункеру для другого лінійного випромінювача, який заплановано купити у 2022 році. Наразі в області працює перший і єдиний лінійний прискорювач, який запустили у травні минулого року. Але цього недостатньо, тому була продовжена робота і, як запевнив очільник Запорізького регіону, зараз влада працює над тим, щоб у обласному онкодиспансері одночасно працювало два таких потужних медичних апарати. 

Другий лінійний прискорювач може бути придбаний та введений в експлуатацію другою чергою, після початку повноцінного функціонування першого. Олександр Старух нагадав, що для забезпечення роботи лінійного прискорювача, за результатами проведених міжнародних відкритих торгів, у грудні 2020 року Центром придбано комп’ютерний томограф з комплектом обладнання та системою планування загальною вартістю 21,95 мільйонів гривень (за рахунок коштів НСЗУ та власних коштів).  Ми плануємо, що і другий лінійний прискорювач буде таким же, як і перший, тієї ж моделі. Це має певні переваги, тому що дозволить пацієнтам отримувати лікування безперебійно у разі, якщо, наприклад, перший прискорювач вийде з ладу. До того ж, вже є програмне забезпечення на такий прискорювач.

  • До минулого року ми не мали можливості надавати послуги тим, хто цього потребував, та за  співпраці з Державним фондом регіонального розвитку, співфінансування з обласного бюджету і місцевих бюджетів Запоріжжя та Енергодару було збудоване це приміщення і придбано лінійний прискорювач. Приблизно 6-7 тисяч нововиявлених діагнозів на рік виходить.  . Тендер вже оголошений. Я вдячний лікарям, адже навіть у сучасних умовах працювати непросто, але знайти можливості, розставляти пріоритети  - це дуже важливо, - розповів голова Запорізької ОДА.

Фахівці запевняють, що для Запоріжжя двох таких прискорювачів буде поки достатньо. Другий планується придбати  на умовах співфінансування за кошти обласного бюджету, соціально відповідального бізнесу та міських бюджетів.  

Оснащення закладу другим лінійним прискорювачем  дозволить:

  • забезпечити безперервну роботу апаратів без потреби заміни джерел випромінювання;

  • опромінювати безпосередньо пухлини без руйнування здорових тканин;

  • скоротити термін перебування хворих у стаціонарі та тривалість курсу реабілітації в амбулаторних умовах;

  • опромінювати пухлини органів, які не підлягають променевій терапії на кобальтовому апараті;

  • використовувати функцію радіохірургії, що дуже важливо при лікуванні пухлин мозку;

  • значно покращити якість надання медичної допомоги онкологічним хворим;

  • підвищити результати лікування онкологічних хворих;

  • знизити ризик інфекційних ускладнень після курсу променевої терапії.

Другий лінійний прискорювач забезпечить реалізацію усіх наявних методик променевої терапії, включаючи ротаційну методику арк-терапії з модуляцією за об’ємом. 

Довідка.

Запорізький регіональний протипухлинний центр заснували у 1939 році. Тоді обласний онкологічний диспансер мав рентгенодіагностичний кабінет, кабінет глибокої рентгенотерапії, патогістологічну та клінічну лабораторії. 

Заклад надає послуги третинної високоспеціалізованої медичної допомоги пацієнтам з онкозахворюваннями. Наразі ж потужність лікарні складає 305 стаціонарних ліжок в складі 7 стаціонарних відділень, та 12 ліжок інтенсивної терапії. В складі Центру працює консультативна поліклініка та клініко діагностичне відділення потужністю 370 прийомів на день.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі