Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мобілізація в Запорізький області – роз’яснення з перших вуст (ВІДЕО)

14 березня 2022 - 17:10

Згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №69/2022 «Про загальну мобілізацію», районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки проводять відповідні заходи. Зважаючи на те, що особовий склад військових установ частково задіяний для виконання бойових завдань, застосовуються різноманітні заходи оповіщення військовозобов’язаних усіма доступними засобами, у тому числі і смс-повідомленнями або особисто в громадських місцях. Це зумовлено тим, що багато громадян змінили місце свого проживання, в тому числі і не тільки мешканці м. Запоріжжя. Також інформація про проведення загальної мобілізації розміщена у всіх доступних місцях. Про це заявив заступник військового комісара з питань морально-психологічного забезпечення підполковник Андрій Якунін.

Нагадаємо основні положення: відповідно ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних Сил України та інших військових формувань.

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації.

Відповідно ст. 22 п. 7 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», граничний вік для військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, з-поміж осіб:

рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу - до 60 років;

вищого офіцерського складу - до 65 років.

Згідно ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Громадяни зобов’язані:

з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу начальника районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадуємо, що якщо людина покинула місце проживання внаслідок бойових дій, вона повинна у семиденний термін прибути до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки, та стати на військовий облік.

 

Це визначено, Порядком організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921. Згідно ст. 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову на мобілізацію карається позбавленням волі від 3 до 6 років.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики


Читайте також

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу