Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Готуємося до 450-річчя Пересопницького Євангелія

30 червня 2010 - 14:23

В обласній державній адміністрації під головуванням заступника голови-керівника апарату ОДА Станіслава Лимарчука відбулося засідання «круглого столу» з питань підготовки до відзначення 450-річчя Пересопницького Євангелія. У роботі «круглого столу» взяли участь керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники християнських релігійних організацій, запорізькі науковці.

У серпні наступного року на державному рівні планується відзначити 450 – річчя Пересопницького Євангелія – найстарішої в Україні Біблії, що написана державною мовою. Значення цього документу для духовності українського народу обговорили учасники «круглого столу».

- Ще наші пращури-українці зберегли цей історичний документ для нас, нащадків. Однак Пересопницьке Євангеліє – це не тільки історичний документ, але й збірка моральних та культурних цінностей, яких ми маємо дотримуватись та навчати наших дітей, - відкрив засідання заступник голови – керівник апарату ОДА Станіслав Лимарчук.

Під час обговорення представники духовенства порушували питання необхідності поширення серед молоді основних законів цього шедевру слов’янської культури. Станіслав Лимарчук завірив представників християнських релігійних організацій у тому, що вони можуть розраховувати на підтримку Президента України Віктора Януковича.

- Вже є відповідний Указ Президента України, також прийнято рішення Верховної Ради України. Найближчим часом у Кабінеті Міністрів України буде створено оргкомітет з підготовки до відзначення 450-річчя Пересопницького Євангелія, - поінформував присутніх посадовець.

У контексті популяризації серед молоді Пересопницького Євангелія учасники «круглого столу» також розглянули питання впровадження викладання предметів духовно-морального спрямування у навчальних закладах регіону.

Наразі курс «Основи православної культури» викладають у 97-ми школах Запорізької області. Хоча сам предмет ввели до переліку шкільних предметів не так давно – у 2003 році, та з кожним навчальним роком бажаючих його вивчати стає все більше. Викладачі, яких запросили до участі в обговоренні, звернули увагу заступника голови облдержадміністрації на той факт, що для подальшого введення предмету в навчальні заклади регіону необхідно збільшити кількість підручників у фондах шкільних бібліотек, а також розглянути можливість в обласному інституті післядипломної освіти у програмі підготовки вчителів передбачити курс предметів духовно-моральної спрямованості.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни