Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Підвищення ефективності та якості надання екстреної медичної допомоги

10 жовтня 2013 - 08:27

1. ВИКЛАД ПРОБЛЕМИ.

Проблема несвоєчасності та низької доступності надання екстреної медичної допомоги населенню, особливо в сільській місцевості, територіальний принцип надання екстреної медичної допомоги потребували вирішення цього питання на державному рівні. 05.07.2012 був прийнятий Закон України «Про екстрену медичну допомогу», який вступив в дію з 01.01.2013.

На виконання положень Закону України “Про екстрену медичну допомогу” в області вжито ряд заходів, направлених на створення єдиної дієздатної системи екстреної медичної допомоги на всій території області.

 

2. СУТЬ РЕФОРМИ / РЕЛІЗОВАНІ МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ КРОКИ.

Основні заходи щодо підвищення ефективності та якості надання екстреної медичної допомоги:

  1. Покращення доступності екстреної медичної допомоги для населення, забезпечення дотримання нормативу доїзду бригад екстреної медичної допомоги до пацієнтів у межах 10 хвилин у містах та 20 хвилин в сільській місцевості.
  2. Створення централізованої диспетчерської, укомплектування її серверним обладнанням, комп’ютерною технікою, обладнання GPS-навігацією.
  3. Укріплення матеріально-технічної бази служби екстреної медичної допомоги шляхом забезпечення відповідним медичним обладнанням та санітарним автотранспортом.
  4. Створення на базі існуючих приймальних відділень центральних районних лікарень та багатопрофільних міських лікарень сучасних відділень невідкладної медичної допомоги.

На сесії обласної ради від 25.01.2013 прийнято рішення № 03 “Про створення комунальної установи “Територіальне медичне об’єднання “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Запорізької обласної ради” та № 04 “Про зміни у складі спільної власності територіальних громад  сіл, селищ, міст Запорізької області”.

В усіх містах та районах області проведені сесії міських / районних рад, завершена передача майна підрозділів швидкої медичної зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, районів та міст до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, санітарні автомобілі та приміщення передані в користування комунальній установі “Територіальне медичне об’єднання “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Запорізької обласної ради на умовах договору позички.

З 01.04.2013 служба екстреної медичної допомоги функціонує під єдиним центром управління на всій території області.

До складу центру увійшли 3 юридичних особи: Запорізька, Мелітопольська станції екстреної медичної допомоги, Обласний центр медицини катастроф і 3 відділення екстреної медичної допомоги (Пологівське,  Василівське, Токмацьке).

На основі аудиту служби екстреної медичної допомоги області розроблена та затверджена структура екстреної медичної допомоги області з визначенням пунктів базування бригад екстреної медичної допомоги (35 пунктів).

З метою наближення екстреної медичної допомоги до населення відділених сільських населених пунктів в серпні поточного року відкрито 36-й пункт постійного базування в Токмацькому районі.

Штатна чисельність працівників ТМО на сьогодні складає 2725 од. При реорганізації служби всі працівники швидкої допомоги переведені в ТМО.

Служба екстреної медичної допомоги забезпечена паливно-мастильними матеріалами. Медикаменти і наркотичні засоби, закуплені за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам 2012 року, повністю забезпечують її потребу до кінця 2013 року. Отримана в 2013 році субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам в сумі 12,7 млн.грн. забезпечує безперебійне функціонування служби протягом 18 місяців. В порівнянні з минулим роком вартість медичного забезпечення одного виклику виросла з 5 гривень до 28 гривень, а для реанімаційної бригади - до 56 гривень.

Визначено приміщення для розташування централізованої диспетчерської та розміщення апарату управління ТМО, яке потребує реконструкції. Проведено Державну експертизу проектно–кошторисної документації.

За підтримки Р.Ахметова комбінатом «Запоріжсталь» виділені кошти в сумі 12,0 млн.грн., що дало можливість в серпні розпочати реконструкцію приміщення централізованої диспетчерської і  оснащення її сучасною комп'ютерною технікою.

За кошти обласного бюджету в поточному році для екстреної медичної допомоги у сільській місцевості придбано 8 санітарних автомобілів «Соболь» на суму 2,0 млн.грн., які мають високу прохідність, крім того вони укомплектовані усім необхідним медичним обладнанням для надання екстреної медичної допомоги.  

Проводиться щоденний моніторинг часу доїзду бригад швидкої медичної допомоги в усіх адміністративно-територіальних одиницях області. Виконання нормативу доїзду бригад швидкої медичної допомоги до пацієнта на сьогодні виконується в середньому в містах (10 хвилин) – 89 % випадків, в сільській місцевості (20 хвилин) - в 89 % випадків.

Через численні напади на медиків швидкої допомоги, які почастішали останнім часом, голова обласної державної адміністрації Пеклушенко О.М. дав завдання оснастити автомобілі швидкої допомоги «тривожними кнопками» виклику охорони.

«Тривожна кнопка» представляє собою брелок, що знаходиться у лікаря швидкої допомоги і кнопку виклику служби охорони, вмонтовану у панель автомобіля. Сигнал виклику може надходити як з кабіни санітарного транспорту, так і дистанційно. Тобто, у разі потреби медики можуть безперешкодно подавати сигнал тривоги, знаходячись на відстані від машини. Крім цього, автомобіль швидкої допомоги оснащений системою GPS-навігації. Оператор пульта охорони визначає адресу, звідки надійшов сигнал, і направляє за нею найближчу групу реагування Державної служби охорони, яка прибуває на місце впродовж декількох хвилин.

На сьогоднішній день «тривожною кнопкою»  вже обладнані 43 санітарні машини, найближчим часом всі 152 автомобілі будуть обладнані такими пристроями і GPS-навігацією.

Дотримання нормативу доїзду бригад екстреної медичної допомоги обумовлено також і станом вулиць і доріг.

Розпорядженням голови ОДА від 22.02.2013 № 84 затверджено перелік об’єктів, що фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. У 2013 році кошти субвенції спрямовані на виконання капітального та поточного ремонтів 690 об’єктів на загальну суму 82532,2 тис.грн. Крім того, відповідно до Програми розвитку дорожнього господарства Запорізької області на 2013 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24.12.2012 № 24, на виконання дорожніх робіт 28 вулиць і доріг комунальної власності будуть спрямовані кошти спеціального фонду обласного бюджету в обсязі 2983,593 тис.грн.

 

ОТРИМАНИЙ ЕФЕКТ ВІД ЗАПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМИ:

  • покращення медичного обслуговування населення.
  • підвищення доступності  та якості екстреної медичної допомоги;
  • дотримання нормативу доїзду бригад екстреної медичної допомоги до пацієнта.