Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи в галузі тваринництва

10 жовтня 2013 - 08:33

1. Виклад проблеми 

Тенденція скорочення поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів, як у домогосподарствах населення так і у сільськогосподарських підприємствах області.

 

2. Суть реформи /реалізовані місцевою владою кроки

З метою підтримки розвитку тваринницької галузі в області розроблено Програму розвитку сільського господарства Запорізької області на 2012-2013 роки (рішення обласної ради від 23.02.2012 № 7), на виконання якої передбачено фінансування з обласного бюджету (в обсязі 1000 тис. грн. щороку) на виплату виробникам тваринницької продукції по 5 тис. грн. за кожну прирощену корову.

Крім того, у рамках виконання Програми протягом 2012-2013 років вжито ряд заходів, спрямованих на розвиток тваринницької галузі, зокрема:

  • введено в експлуатацію низку тваринницьких об’єктів, зокрема: 
  • корівники у ПАТ «Племзавод «Степной» Кам'янсько-Дніпровського району (на 400 голів) та у ТОВ «Агрофірма «Нива» Запорізького району (на 200 гол.); пташники у ТОВ «Татіс» Оріхівського району (на 150 тис. голів) та ПрАТ «Агропромислова компанія» Василівського району  (на 3,0 тис. гол.), а також 2 пташника у ВАТ «Птахофабрика «Зарічна» Гуляйпільського району (по 60 тис. голів).
  • модернізовано корівник на 150 голів у СБК «Дружба» Мелітопольського району, завершено реконструкцію свинокомплексу на 10 тис. голів у ТОВ «Лідер» Новомиколаївського району, завершується реконструкція свинокомплексу на 20 тис. голів у ПАТ «Агропромислова компанія» Веселівського району;
  • проведено 3 виїзних семінари-практикуми на базі ПАТ «Племзавод «Степной» Кам’янсько-Дніпровського району, у т.ч. республіканський семінар «Промисловому тваринництву – надійне технологічне забезпечення» за участю представників корпорації «Тваринпром» Департаменту тваринництва Мінагрополітики України;
  • підготовлено 20 проектів щодо створення промислових парків у галузі тваринництва, які включено до Каталогу інвестиційних пропозицій області;
  • проведено атестацію 19 суб’єктів племінної справи в тваринництві на присвоєння 39 відповідних статусів.

Також з 2012 року діє бюджетна Програма «Державна підтримка галузі тваринництва», якою передбачена спеціальна бюджетна дотація:

- фізичним особам за утримання та збереження молодняка великої рогатої худоби;
-  на часткове відшкодування витрат за закуплені населенням індивідуальні доїльні установки;
- за поголів'я корів м'ясного напряму продуктивності;
- фізичним особам – членам виробничих або обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів за вирощені та продані на забій і переробку суб'єктам господарювання, які мають власні (орендовані) потужності для забою тварин, молодняк великої рогатої худоби та свині (крім свиноматок і кнурів).

 

3. Проблеми, які виникли при впровадженні реформи, та спосіб їх вирішення

Відсутність стабільного фінансування. З метою формування сприятливих умов розвитку тваринницької галузі пропонується: внести зміни до Закону України «Про  плату за землю»щодо звільнення від оподаткування земельних ділянок, на яких розміщено тваринницькі комплекси; встановити пільговий тариф на електроенергію, що використовується для виробництва тваринницької продукції.

 

4. Отриманий ефект від запровадження місцевої реформи

Вже отримано певні позитивні результати. Продукція тваринництва за січень-листопад 2013 склала 1979,1 млн. грн. і збільшилася в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року на 4,2 %.

Триває зростання поголів'я великої рогатої худоби, чисельність якого на 01.12.2013 склала 132,4 тис. гол. і збільшилася в порівнянні з аналогічним показником 2012 року на 16 %, відновлено поголів'я свиней - 338,4 тис. гол. (103,3 % до аналогічного показника 2012 року).

У всіх категоріях господарств з початку року вироблено 250,5 тис. тонн молока (103,1 % до аналогічного показника 2012 року). Сільськогосподарськими підприємствами вироблено за 11 місяців 484,9 млн. штук яєць (100,6 %).

 

Завершена реконструкція корівника на 150 голів та будівництво доїльного залу ООО "Татекс-СПФ" Оріхівского району

Завершено будівництво корівника на 400 голів в ПАО «Племзавод «Степной»»  Кам’янко-Дніпровського району 

Будівництво доїльного залу на 1200 корів в ПАО «Племзавод «Степной»» Кам’янко-Дніпровського району