Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Києві відкрилась унікальна виставка, створена на Запоріжжі

31 травня 2011 - 15:47

У Києві відкрилась унікальна виставка, створена на Запоріжжі

Сьогодні в Києві у Національному музеї історії України відкрилася всеукраїнська виставка «Історія державного герба України», присвячена 20-й річниці незалежності України. Виставка створена в Запорізькому краєзнавчому музеї за планом роботи управління культури і туризму облдержадміністрації, за фінансової підтримки  обласної державної адміністрації та обласної ради, за сприяння Міністерства культури України й Українського інституту національної пам’яті та за участі Національного музею історії України. Відкрили виставку голова облдержадміністрації Борис Петров та її автори - лауреат Державної премії України, заслужений діяч науки й техніки України Олександр Бєлов і доктор історичних наук, професор Георгій Шаповалов.

За словами Бориса Петрова, сьогодні ми маємо можливість показати унікальні експонати жителям і гостям столиці, а після, за підтримки Міністерства культури України, виставка буде експонуватися в усіх обласних музеях  України.

- Планується, що наступним містом, де буде представлена ця робота, стане Львів. Ідея створення  виставки народилася невипадково на Запоріжжі. Адже наш регіон має тісний зв'язок з Великим гербом Україна - відповідно до ст.20 Конституції України елементом Великого герба має бути козак з мушкетом - символ Війська Запорозького. Ця виставка – результат сорокарічної роботи наших учених, тому сьогодні ми презентуємо насправді символ, історію й гордість нашої країни та регіону, - наголосив  керівник області.

За словами творців виставки, вона має на меті формування у громадян нашої держави наукового погляду на таке історичне явище як український національний герб. Її завдання - акцентувати увагу відвідувачів на розумінні глибини часу, географічних й історичних умов та обставин, за яких сформувався праобраз національного герба; надати їм можливість отримати уявлення про його розвиток і збереження на українських землях як за часів  державотворення, так і під час перебування України у складі інших держав протягом всієї її історії.

Автори виставки  - Олександр Бєлов і  Георгій Шаповалов – здійснили справжній науковий прорив, запропонувавши наукову та історично правдиву концепцію духовного змісту українського герба. Виставка переконливо доводить, що обожнювання сонця як творця життя (символ хрест) та якоря - рятівника життя (символ тризуб) виникла в прадавніх цивілізаціях Середземномор’я.

Експонати виставки свідчать, що традиції використання хреста-якоря (тризуба) як герба княжої держави Володимира Великого виявилися дуже сталими. Протягом багатьох століть присутність хреста-якоря простежується в українській геральдиці та народній символіці. Цей герб використовувався і в часи перебування українських земель у складі Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої, і в добу козаччини, і в періоди колонізації українських територій Австрією та Росією, і на різних етапах новітньої історії України.

На виставці представлено близько 150 кольорових та чорно-білих фотографій, репродукцій та зображень унікальних старожитностей з Національного музею історії України, Національного заповідника «Хортиця», Національного заповідника «Херсонес Таврійський», Львівського історичного музею, Запорізького краєзнавчого музею, Нікопольського краєзнавчого музею та з багатьох  рідкісних видань.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області