Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада пропонує органам місцевого самоврядування самим визначати тарифи на пасажирські перевезення

23 грудня 2011 - 14:44

Обласна влада пропонує органам місцевого самоврядування самим визначати тарифи на пасажирські перевезення

Облдержадміністрація розглядає можливість передати повноваження встановлення тарифів на пасажирські перевезення у містах і районах області місцевим органам влади. З цього приводу заступник голови ОДА Петро Гончарук провів нараду з начальниками управлінь транспорту та зв’язку усіх районів та міст області.

Щоб визначити, чи мають право за законом місцеві органи влади самі визначати тарифи на транспортні перевезення, до обговорення підключили юристів, спеціалістів Головного управління економіки облдержадміністрації та попросили інші області України поділитися досвідом.

Головне управління економіки розіслало в усі облдержадміністрації України запити з проханням повідомити про їх систему роботи з цього питання. відповіді надійшли від більшості областей. Абсолютно всі облдержадміністрації, які надали інформацію, не займаються встановленням тарифів на пасажирські перевезення внутрішнього сполучення в районах, у них цією процедурою займаються місцеві виконкоми. На таку саму систему формування тарифів запропонував перейти і Петро Гончарук.

- Ми хочемо запропонувати, щоб тарифи на пасажирські перевезення у районах та містах області формували місцеві органи влади. На це є кілька причин. По-перше, облдержадміністрація знаходиться далеко і не може бути в курсі ситуацій у районах так добре, як місцеві органи влади. По-друге, ви краще знаєте соціальні умови на своїй території, тож вам буде простіше визначитися з вартістю проїзду. По-третє, не може бути однакових тарифів по всій області, як це є зараз, тут потрібен індивідуальний підхід, - зазначив Петро Гончарук.

Начальники управлінь транспорту і зв’язку повідомили про свою готовність до формування тарифів, але відзначили, що їх лякають деякі розбіжності з цього приводу в законах та нормативно-правових актах України.

За словами юристів, законодавство дозволяє місцевим органам самоврядування встановлювати тарифи на пасажирські перевезення, але не зобов’язує їх це робити. Це підтвердили і в Запорізькому обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України, повідомивши, що виконавчі комітети районних, міських, селищних рад уповноважені встановлювати тарифи на пасажирські перевезення.

Тим не менш, у законодавстві є нормативно-правові акти, які суперечать одне одному, через що керівники місцевих управлінь не хочуть ризикувати та брати на себе відповідальність, щоб не бути притягнутими  до відповідальності.

За підсумками наради прийнято рішення, що облдержадміністрація підготує лист та пропозиції щодо розробки проекту постанови про внесення змін до закону та направить їх у профільні Міністерства, щоб остаточно розібратися в цьому питанні.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області