Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про стан відтворення історико-культурного комплексу „Запорозька Січ”

24 березня 2005 - 10:13

Рішення про  будівництво комплексу “Запорозька Січ” було прийнято виконкомом Запорізької обласної Ради депутатів трудящих від 03.11.1965 року.  Рішенням Запорізького облвиконкому від 11.09.1968 був затверджений Протокол засідання журі відкритого конкурсу на проект комплексу Державного історико-культурного заповідника запорозького козацтва на о. Хортиця від 23-24.07.1968. 

13.04.1971 засіданням виконавчого комітету Запорізької міської ради депутатів  прийнято рішення №178/1 про відведення земельної ділянки площею 33,2 га управлінню капітального будівництва міськвиконкому в постійне користування для будівництва меморіально-етнографічного комплексу. Межі земельної ділянки затверджені головним архітектором міста у відповідності з планом.

На виконання зазначеного рішення державний проектний інститут “Запоріжцивільпроект” розпочав основні роботи щодо розробки генерального плану о. Хортиця, садово-декоративного парку, будівлі музею, меморіально-етнографічному комплексу.

Історико-культурний комплекс “Запорозька Січ” був і є складовою частиною генерального плану розвитку о. Хортиці.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 20.11.2000 р. № 588 прийняте рішення та затверджені заходи щодо будівництва історико-етнографічного комплексу “Запорозька Січ” на території Національного заповідника “Хортиця”.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.05.2001 №202-р затверджені заходи щодо розвитку Національного заповідника “Хортиця” на

2001-2005 роки, яким передбачено відтворення історико-етнографічного комплексу “Запорозька Січ” протягом 2002-2004 років.

На виконання зазначеного розпорядження  заповідник уклав угоду з інститутом “Запоріжцивільпроект”, який має авторське право на розробку проектної документації цього об’єкту на всіх стадіях проектування та будівництва, як переможець конкурсу.

Проект був погоджений згідно з чинним законодавством з усіма відповідними організаціями та переданий на розгляд до Запорізької обласної служби “Укрінвестекспертиза”. Після усунення ряду зауважень “Укрінвестекспертизи”, заповідник отримав позитивний висновок №27/1  від 11.04.2002.

Також стадія “Проект” була розглянута та погоджена:

-  науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини при Держбуді України  27.03. 2001 року;

-  Міністерством культури і мистецтв України 02.07.2004 року;

- містобудівною радою при головному управлінні архітектури та містобудування м. Запоріжжя.

Проект комплексу отримав позитивні рецензії завідуючого кафедрою історії Національного університету “Києво-Могилянська академія”, доктора історичних наук, професора Ю.А.Мицика; декана історичного факультету Запорізького державного університету”, доктора історичних наук, професора Ф.Г.Турченка; директора інституту Української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України”, доктора історичних наук, члена-кореспондента НАНУ П.С.Соханя.

18 червня 2001 року заповідник отримав акт на право постійного користування землею № 001600 серія ІІ-ЗП для будівництва комплексу.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 285 від 08.07.2004 були затверджені напрямки використання коштів субвенції з Державного бюджету на 2004 рік на збереження та розвиток Національного заповідника “Хортиця”, а розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 25.08.2004 № 375 за згодою з Міністерством культури і мистецтв України Національний заповідник “Хортиця” був визначений замовником по відтворенню історико-культурного комплексу “Запорозька Січ”.

Робоча документація до цього об’єкту була затверджена розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 479 від 28.10.2004.

В 2004 році тендерним комітетом Запорізької обласної ради були проведені  торги щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Переможцем торгів було визначене приватне підприємство “Протей”, яке  стало генеральним підрядником на виконання будівельних робіт по відтворенню історико-культурного комплексу “Запорозька Січ”. 2 листопада 2004 року була укладена угода між замовником (Національним заповідником “Хортиця”) та генеральним підрядником (ПП “Протей”) та розпочаті будівельні роботи.

На сьогодні виконано земляні роботи по вертикальному плануванню території, здійснюється прокладання зовнішніх мереж водо-та електропостачання, частково проведено роботи по спорудженню фортифікаційних споруд Внутрішнього Коша комплексу.

За період з 2000 по 2004 роки на території відтворення історико-культурного комплексу „Запорозька Січ” проведено  повне археологічне дослідження (Звіт про археологічні дослідження території будівництва історико-етнографічного комплексу „Запорозька Січ” в 2004 році. Автори: Кобалія Д.Р., Саєнко В.М., Остапенко М.А.,  Запоріжжя, 2004.)

В публікаціях газет „Верже” від 10.03.2005 № 10 (605) „Строительство „Запорожской Сечи” вредит природе” та „Мрія”  від 10.03.2005 № 11 „Строительство на Хортице губит природу” подається недостовірна та викривлена інформація щодо знищення природного ландшафту на площі     2,5 га. Основний майданчик будівництва комплексу розташований на місці колишнього селища, яке було знесене у 1971 році. На цьому місці до початку будівельних робіт залишились фундаменти будівель, дорога та ліхтарні стовпи. І тому вказана ділянка була повністю трансформована (змінено історичний ландшафт) та знаходилася під постійним рекреаційним  навантаженням.

Саме в 1990 році відбулися заходи, присвячені 500 - річчю козацтва за участю Президента України, під час яких було урочисто визначено місце будівництва комплексу.

На початковій стадії будівництва порушено питання про тимчасове складування чорнозему для подальшого його використання.  Була обрана територія біля північного схилу балки Совутиної, яка проектом призначена під паркувальний майданчик комплексу.

Під час складування ґрунту було визначено межі відведеної ділянки площею близько 37,5 м2. 13.12.2004 ці роботи призупинено адміністрацією Національного заповідника „Хортиця” та Державним управлінням екології та природних ресурсів в Запорізькій області і підготовлено припис щодо зняття ґрунту з дернини зазначеної ділянки за допомогою лопат та грабель та про необхідність на початку квітня 2005 року обов’язково висіяти люцерну, прорість якої зашкодить росту небажаних рудеральних рослин та збагатить грунт азотом.

Також викривленою є інформація в статті газети „Верже” „Строительство „Запорожской Сечи” вредит природе” щодо „по словам краеведа Константина  Сушко, в жилой части Хортицы в поселке сейчас активно скупаються старенькие дома и на их месте возводятся современные особняки».

Відповідно до Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду” від 22.02.1994 на території історико-культурних заповідників заборонена приватизація. Це підтверджує і рішення Конституційного суду від 28.09.2000  № 10-рп/2000. Тому говорити про те, що здійснюється продаж, безпідставно.  По всім  випадкам обміну житла,  його несанкціонованої перебудови та фактам самобуду на ділянках мешканців селищ, розташованих на о. Хортиця, адміністрація заповідника повідомляє відповідні органи, які здійснюють перевірки фактів порушень та вживають заходи відповідно до чинного законодавства.

На заяву про те, що „свыше 20 общественных организаций объединились в наблюдательный совет «Национальный заповедник «Хортица» и требуют проведения аудиторской проверки и смены руководства заповедника» повідомляємо.

Протягом 10 років здійснено велику кількість перевірок. Тільки в 2002 році роботу заповідника перевіряли водночас Рахункова палата України, Генеральна прокуратура України та Контрольне-ревізійне управління в Запорізькій області. Жодною перевіркою не виявлено порушень фінансово-господарської діяльності заповідника. Зараз здійснюється перевірка Запорізькою обласною прокуратурою нормативно-правової бази будівництва комплексу „Запорозька Січ”.

Неодноразово ця формальна „наглядова рада” проводила засідання круглих столів та зібрання, куди запрошувались представники  засобів масової інформації, але ніколи не запрошувались представники заповідника. Ні  ініціатори, ні учасники цих зібрань жодного разу не зустрілись з адміністрацією Національного заповідника “Хортиця”, а на підставі неперевіреної інформації в образливому та викривленому вигляді змальовували діяльність цілого колективу.

Правдиву інформацію подавали такі засоби, як газета „Индустриальное Запорожье”, Запорізька обласна телерадіокомпанія, ІСТV,  які до своєї роботи відносяться відповідально й виважено вивчають проблеми заповідника.

Щотижня в обласній державній адміністрації відбуваються  засідання робочої групи з питань відтворення історико-культурного комплексу „Запорозька Січ”. Таким чином, питання збереження та розвитку Національного заповідника „Хортиця” знаходиться на постійному контролі обласної державної адміністрації.

Водночас повідомляємо, що наказом Міністерства культури і мистецтв України від 14.03.2005 Крапивка Г.А. звільнений з посади генерального директора Національного заповідника „Хортиця” за власним бажанням. Зараз кадрові питання вирішуються облдержадміністрацією спільно з Міністерством культури і мистецтв України.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області