Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Щорічний звіт

Звіт голови громадської ради за 2011 рік

23 березня 2012 - 10:40

 ПОГОДЖЕНО 
 Рішення Загальних Зборів
 Громадської ради
 від 13.03.2012 № 3 

 

ЗВІТ ГОЛОВИ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ ЗА 2011 РІК

 

 

Про роботу Громадських рад
області у 2011 році

 Протягом 2011 року Громадські ради створено при обласній державній адміністрації, у районах та 3 містах обласного значення (Енергодарі, Запоріжжі та Токмаку). До складу Громадських рад всіх рівнів увійшов 521 представник  інститутів громадянського суспільства, серед яких переважають профспілки та їх об’єднання (38%), громадські організації (35%) та релігійні громади (15%). У всіх Громадських Радах обрано керівний склад, ухвалено Положення та складено плани роботи на 2012 рік. У м. Бердянськ та м. Мелітополь продовжували працювати консультативно-дорадчі органи, що були створені раніше та успішно зарекомендували себе (ради підприємців, молодіжних лідерів, уповноважених комітетів мікрорайонів тощо).

Протягом звітного періоду проведено п’ять засідань та два загальних зібрання членів Громадської ради при обласній державній адміністрації. Завдяки активному сприянню обласної виконавчої влади заходи відбувались на високому організаційно-методичному рівні за участі заступників голови – керівників апарату облдержадміністрації С. Лимарчука, Ю. Пелиха та заступника голови облдержадміністрації П. Гончарука. Значну увагу нашому консультативно-дорадчому органу приділяли й перші особи області. Протягом року проведено п’ять зустрічей членів Громадської ради з головами облдержадміністрації Б. Петровим та О. Пеклушенком, під час яких обговорювались актуальні питання налагодження ефективної роботи Громадської ради та надання організаційно-технічної підтримки нашій діяльності.

Протягом року на засіданнях Загальних Зборів та Президії Громадської ради розглянуто 73 питання, ухвалено та направлено на розгляд до обласної державної адміністрації 23 рішення. Серед найважливіших питань, які було обговорено нами, - участь у громадських слуханнях з визначення пріоритетних напрямків роботи обласної влади, підготовці проекту конституційної реформи, розробку якого ініційовано Президентом України В. Януковичем, збереженні історичної пам’яті про героїчний подвиг радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, протидії проявам політичного радикалізму та націоналізму, розробці механізму взаємодії громадськості та структурних підрозділів облдержадміністрації тощо. Нами було успішно, з повним дотриманням демократичних норм та процедур вирішено всі організаційні питання та внутрішні протиріччя, що виникали час від часу.

Ще одним важливим напрямком була організація роботи профільних комітетів Громадської ради. На сьогодні створено та плідно працюють 16 комітетів. Серед найактивніших можна відзначити комітет з питань громадського контролю за діяльністю влади, розвитку громадянського суспільства та громадської експертизи (уповноважений представник – Заболотна Н.О.). Було проведено шість навчально-методичних семінарів для представників громадськості та працівників органів виконавчої влади з питань доступу до публічної інформації, здійснення громадської експертизи, планування роботи, впровадження механізмів громадського контролю за діяльністю влади. Організовано презентацію методичних рекомендацій щодо особливостей застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації», підписано відповідний меморандум із облдержадміністрацією. Інститутам громадянського суспільства надано тридцять консультацій з питань механізму організації консультацій з громадськістю та доступу до публічної інформації. За участі представників комітету розроблено дві стратегічні та чотири оперативні цілі напрямку «Взаємодія з громадськістю», який включено до пріоритетів роботи обласної виконавчої влади на 2012 рік. Підготовлено три проекту рішень Президії та чотири – Загальних Зборів. У грудні 2011 року представники комітету взяли участь у телевізійній передачі «По суті» (ЗОДРТК «Запоріжжя»), яку було присвячено проблемам та перспективам співпраці громадськості з органами місцевого самоврядування.

 Також активну роботу ведуть комітет з питань євроінтеграції, зовнішніх відносин та зовнішньоекономічної інтеграції (уповноважений представник – Волох В.М, проведено заходи до Європейського тижня місцевої демократії, організовано громадське обговорення проблемних питань підписання угоди «Про асоціацію» між Україною та ЄС), комітет з питань бюджету, економіки та фінансів (уповноважений представник – Огородова Т.М., проведено аналіз виконання програм обласного бюджету за 2008-2010 рр., організовано цикл навчальних семінарів для членів громадських рад щодо участі у розробці управлінських рішень та гендерного бюджетування), комітет з питань агропромислового розвитку, продовольчої безпеки та розвитку села і сільських громад (уповноважений представник – Сергієнко В.О, участь у розробці програми продовольчої безпеки регіону, презентації аграрного кластеру «Зелена зона Запоріжжя» та зустрічі з першим заступником міністра аграрної політики та продовольства України М.Безуглим), комітет з питань освіти, науки та культури (уповноважений представник - Зубко І.В., організація засідання «круглого столу» за участі членів Громадянської асамблеї України з обговорення сутності та основних напрямків соціально-економічних реформ, які ініційовано Президентом та Урядом, участь у регіональній презентації громадської ініціативи «Чесно»).

Завдяки нашим спільним зусиллям налагоджено плідну співпрацю між Громадською радою та владою. Голову Громадської ради включено до складу колегії обласної державної адміністрації та обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а 8 членів Громадської ради увійшли до консультативно-дорадчих органів при структурних підрозділах облдержадміністрації. Заступника голови Громадської ради Заболотну Н.О. призначено радником голови облдержадміністрації (на громадських засадах). Комітетами Громадської ради та управліннями облдержадміністрації підготовлено 12 планів спільних заходів на 2012 рік. Вісім пропозицій, які внесено комітетами Громадської ради, включено до Плану обласних заходів із проведення консультацій з громадськістю на 2012 рік. 09.12.2011 відбулось розширене засідання Президії Громадської ради за участі голови облдержадміністрації О.Пеклушенка, голови обласної ради П.Матвієнка, заступників голови та заступника голови – керівника апарату та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, голів постійних комісій та співробітників виконавчого апарату обласної ради. Обласною радою ухвалено рішення «Про внесення змін до Програми підтримки науково-просвітницької діяльності громадських організацій в Запорізькій області на 2011-2014 роки», яким передбачено надання фінансової підтримки у проведенні заходів Громадської ради.

Наша діяльність активно висвітлювалась у ЗМІ. Їй було присвячено 9 сюжетів у випусках новин місцевих телеканалів, 16 публікацій у обласній пресі та понад 30 матеріалів у Інтернет-виданнях. За рік до обласної державної адміністрації надійшло 26 звернень громадян, що стосувались різних аспектів діяльності Громадської ради. Все це свідчить про значний суспільний інтерес та вимагає від нас активнішої праці в інтересах всієї Запорізької громади.

Отже, які завдання стоять перед нами у поточному році? По-перше, підвищення ефективності роботи комітетів Громадської ради. Вони повинні стати центрами обговорення соціально-економічних проблем, які найбільш актуальні для громадськості. При цьому важливо забезпечити високий фаховий рівень такої дискусії, залучивши до неї громадських експертів, представників трудових колективів найбільших промислових підприємств, посадових осіб органів виконавчої влади, депутатів місцевих рад та науковців.  Саме на рівні комітетів повинні розроблятись проекти рішень Громадської ради та визначатись пріоритети нашої діяльності. По-друге, запорукою ефективної роботи є тісна взаємодія з профільними структурними підрозділами облдержадміністрації. У кожному з них вже визначено працівників, які відповідають за співпрацю з громадськістю. Триває внесення змін до Положень про управління та Головні управління облдержадміністрації в частині включення додаткового завдання – «проведення консультацій з громадськістю з актуальних питань формування та реалізації державної політики на регіональному рівні». Разом з тим у взаєминах з державними службовцями варто пам’ятати про дотримання норм чинного законодавства, ділової етики та внутрішнього трудового розпорядку облдержадміністрації. По-третє, забезпечення самодисципліни та чітке усвідомлення того, навіщо ми прийшли до Громадської ради. На жаль, значна частина наших колег самоусунулась від роботи, не відвідує засідання Загальних Зборів та не бере участь у діяльності комітетів. Ми вимушені будемо розпрощатись з ними та залучати до своїх лав нових представників інститутів громадянського суспільства, у яких є бажання плідно працювати, втілювати в життя свої проекти та ідеї. 

Також активно діють Громадські ради у містах та районах області. Протягом звітного періоду ними проведено 93 засідання, на яких розглянуто понад 650 актуальних питань економічного, соціального та культурного розвитку територій. Зокрема, члени Громадської ради при Запорізькому міськвиконкомі провели «круглий стіл» на тему: «Оптимізація тарифів на послуги центрального опалення та постачання гарячої води концерном «Міські теплові мережі», а їх колеги з м. Енергодар взяли активну участь у обговоренні змін до Стратегії розвитку міста до 2015 року. Членами Громадських рад всіх рівнів було детально вивчено сутність та основні напрямки пенсійної, земельної та медичної реформ, проаналізовано їх позитивні та негативні наслідки для певних територіальних спільнот, висловлено пропозиції та зауваження стосовно механізму оптимізації закладів соціально-культурної сфери, створення центрів первинної медико-санітарної допомоги тощо. Громадські активісти Веселівського району зосередили свою увагу на будівництві дитячих майданчиків у райцентрі, а члени Громадської ради на Пологівщині ініціювали суботники до Всеукраїнського Дня довкілля. Керівники інститутів громадянського суспільства, що працюють у Михайлівському районі, взяли участь у громадському обговоренні проекту розпорядження голови райдержадміністрації «Про організацію літнього оздоровлення та відпочинку дітей у 2011 році». Не забуваємо ми й про подвиг радянських воїнів-визволителів – члени Громадської ради при Запорізькій РДА спільно з активом районної ветеранської організації проводили Єдиний день інформування населення, присвячений 70-й річниці початку Великої Вітчизняної війни. Члени Громадської ради при Мелітопольській РДА зустрілись з керівництвом Обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та обговорили проблемні питання реалізації програми «Сільське подвір’я» на Мелітопольщині.

Окрім того, значну увагу було приділено обговоренню Національного плану дій на 2011-2014 роки із втілення програми «Заможне суспільство, конкурентноздатна економіка, ефективна держава» та участі у громадських слуханнях з визначення пріоритетних напрямків роботи райдержадміністрацій. За їх результатами до Комітету економічних реформ у Запорізькій області надано 39 пропозицій, серед яких: встановлення 100% надбавки до посадових окладів працівників системи охорони здоров’я у сільській місцевості, розробка та затвердження нормативно-грошових норм витрат на харчування та медикаментозне лікування хворих, забезпечення для молоді та студентів пільгових відсотків при оформленні угод добровільного соціального страхування, врахування розміру та диференціації території населених пунктів при проведенні оптимізації мережі середніх навчальних закладів, законодавче уточнення поняття «ринок землі» тощо.

Дякую представникам Громадських рад всіх рівнів за активну і злагоджену роботу та сподіваюсь на подальшу плідну та результативну співпрацю!

 

 

Голова Громадської ради 
при облдержадміністрації                                                              О.В. Наметченко

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни