Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини та події

Про започаткування Всеукраїнської акції, присвяченої 200-річчю від дня народження Т. Г.Шевченка

2 квітня 2013 - 16:31

Тарас Григорович Шевченко – велика знаменна постать для багатьох поколінь українців.
В Україні щиро люблять і глибоко шанують поета. Дбайливо бережуть пам’ять про свого Кобзаря і на Запоріжжі.  В Шевченківському районі міста величаво стоїть пам’ятник генію, встановлено погруддя біля національного університету, його ім’я носять учбові заклади,  культосвітні установи, а саме Палац культури ВАТ «Мотор-Січ», Палац культури м. Мелітополя, бібліотеки в містах Запоріжжя, Мелітополь, центральний бульвар в місті Запоріжжі ім. Шевченка. В області установлено 7 пам’ятників Кобзареві.

Творчість Т.Г. Шевченка окрилена історичними подіями нашого краю. В багатьох своїх творах він оспівує Запорізький край, Запорізьку Січ, славетну Хортицю, Великий Луг. «І на Хортиці, і крізь був...» писав поет і мав найзаповітнішу мрію «на Хортиці у матері буду добре жити».

Пам’ять про геніального співця України живе в серцях кожного патріота. І тому символічно, що саме в цей знаменний день – 9 березня в нашій області за ініціативи голови облдержадміністрації О.М. Пеклушенка стартувала культурологічна мистецька акція «Великий син великого народу», присвячена 200 - річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, яка триватиме   по березень 2014 року.

Стартом мистецької акції на Запоріжжі став ІІ Всеукраїнський конкурс-фестиваль «Хортицький кобзар», який проводився спільно з обласним осередком Національної спілки кобзарів України. Фінансова підтримка фестивалю здійснюється за рахунок коштів передбачених Програмою розвитку культури на 2013 – 2017 роки (2013 рік - 10,0 тис. грн.; 2014 рік – 100,0 тис. грн. у зв’язку із відзначенням 200- річчя з дня народження Т.Г.Шевченка).

Направлено звернення до Міністерства культури України, Національних творчих спілок України про підтримку ініціативи Запорізької громади щодо  проведення шевченківських акцій у всіх областях України.

В рамках акції в бібліотечних, клубних, музейних закладах області відбудуться: тематичні просвітницькі, художньо-мистецькі, культурно-дозвіллєві заходи «Т.Г. Шевченко - лицар козацької звитяги», спрямовані на вивчення життєвого та творчого шляху Т.Г. Шевченка, утвердження духовних ідеалів Кобзаря, піднесення авторитету національної культури; наукові читання з нагоди 200-річчя народження Т.Г. Шевченка; урочистості та літературно-мистецьке свято «Не вмирає душа наша, не вмирає воля…»  в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара спільно з обласною організацією Національної спілки письменників України; тематичні виставки образотворчого та декоративно-прикладного і фотомистецтва;  організація суб’єктами туристичної діяльності екскурсійних програм по місцях, пов’язаних з життям і творчістю Т.Г. Шевченка.

Відомо, що у 1843 році Т.Г. Шевченко відвідав острів Хортиця, який вважав що саме тут «слава наша почалася». У рамках підготовки до відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка Національний заповідник «Хортиця» у жовтні 2010 року презентував проект «Кобзар на Хортиці», згідно з яким на острові також планується спорудити пам’ятник Кобзареві у парку ім. Т.Г. Шевченка. Відкрито рахунок благодійного фонду «Хортиця». 

Працівники Національного заповідника «Хортиця»  у 2005 році у північно-східній частині острова створили туристичний маршрут «Тарасова стежка», який користується значним попитом у відвідувачів. До ювілею Великого Кобзаря цей маршрут набуватиме ще більшої актуальності.

Великою подією для Запоріжжя стало проведення в обласному краєзнавчому музеї у травні-червні 2012 року виставки «Шевченко – художник» з колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ). В експозиції було представлено біля 40 його робіт. Відвідувачі мали можливість переглянути портрети, краєвиди, малюнки на біблійні, історичні, літературні сюжети, книжкові ілюстрації тощо, створені Великим Кобзарем.

Ми, нащадки Шевченка, мусимо берегти і пропагувати шевченківське слово, будувати міць молодої незалежної держави, відроджувати і розвивати національну культуру, наближати світле майбутнє, про яке так мріяв Тарас.

А самим великим надбанням ювілейного - 2014 року, який за поданням Президента України В.Ф.Януковича, ЮНЕСКО має бути оголошений Роком Т.Г. Шевченка, стане об’єднання усіх патріотів країни на Запоріжжі -  у центрі духовності і козацькій столиці України, тому що «Запоріжжя - духовний центр країни». 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області