Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ

Про проведені у І півріччі 2013 року заходи щодо забезпечення якнайширшої участі громадськості Запорізької області у реалізації реформ

19 липня 2013 - 09:40

Для повної та ефективної реалізації основних положень Національного плану дій із реалізації Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоздатна економіка, ефективна держава» передбачено проведення 42 заходів, зокрема, 12 публічних громадських обговорень проектів обласних програм та звітів головних розпорядників бюджетних коштів їх використання та 23 засідань за круглими столами з актуальних суспільно-політичних та соціально-економічних питань.

Протягом першого півріччя 2013 року у містах та районах області організовано 86 консультацій з громадськістю, зокрема, громадські слухання із визначення пріоритетних напрямків роботи місцевих державних адміністрацій, засідання «круглих столів» з актуальних питань впровадження нових соціальних ініціатив Президента України, підвищення ефективності співпраці між владою та бізнесом, розвитку благодійності, збереження історичної пам’яті, взаємодії влади та національно-культурних товариств, обговорення законопроекту «Про внутрішню торгівлю», нових розцінок на послуги ветеринарної служби, проекту національного звіту про реалізацію міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», визначення форм та способів вдосконалення роботи митних та податкових органів тощо. Також проведено публічне громадське обговорення проекту концепції забудови району Павло-Кічкас у м. Запоріжжя, громадські слухання щодо доцільності розміщення тваринницького комплексу у м. Василівка, реорганізації Кінсько-Роздорівської школи I ст. Гуляйпільського району, скасування дозволу на здійснення атмосферних викидів заводу по переробці пластмаси у с. Біленьке Запорізького району тощо.

У регіоні ведеться активна робота із роз’яснення сутності та основних напрямків соціально-економічної політики Президента України та Кабінету Міністрів України, нових соціальних ініціативи глави держави. Протягом січня – червня поточного року проведено 564 інформаційних заходи, у яких взяли участь понад 67 тис. осіб. Розміщено 119 матеріалів у друкованих та електронних ЗМІ.

Значно активізовано взаємодію із громадськими радами. Зокрема, 04.04.2013 відбулась зустріч голови облдержадміністрації О.Пеклушенка із членами Громадської ради при облдержадміністрації, за результатами якої вирішено забезпечити включення представників інститутів громадянського суспільства до складу 23 консультативно-дорадчих органів обласної виконавчої влади, сприяти висвітленню діяльності Громадської ради на ЗОДТРК «Запоріжжя», активніше залучати громадських активістів до протидії корупції та контролю за використанням бюджетних коштів.

Також райдержадміністраціями та виконавчими комітетами міських рад міст обласного значення забезпечено проведення широкого громадського обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (далі – Проект).

Під головуванням заступника голови обласної ради М. Ярмощука та за участі народного депутата України Є. Карташова 25.04.2013 відбулося перше засідання робочої групи з опрацювання пропозицій до Проекту та регіональної програми розвитку місцевого самоврядування в Запорізькій області. До дискусії долучились представники обласної ради, регіональної дорадчої ради Національного конгресу місцевого самоврядування України в Запорізькій області, провідні запорізькі науковці. Члени робочої групи визначили сильні та слабкі сторони Проекту, обговорили форми та способи його вдосконалення. Внесено 49 пропозицій, зокрема, щодо вдосконалення конституційного регулювання права на участь у місцевому референдумі, визначення термінів проведення місцевих виборів та порядку формування виборчих комісій, оптимізації міжбюджетних відносин, спрощення системи казначейського обслуговування, внесення змін до земельного законодавства, встановлення механізмів координації діяльності місцевих органів виконавчої влади, визначення переліку податків та зборів, які направляються до місцевих бюджетів тощо.

Протягом другого кварталу 2013 року в області було організовано широке громадське обговорення основних положень Національного та регіонального планів дій із реалізації Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоздатна економіка, ефективна держава». У 12 населених пунктах Оріхівського, Якимівського, Чернігівського, Токмацького та інших районів проведено громадські слухання щодо реорганізації місцевих ЗОШ. Громадською радою при Запорізькому міськвиконкомі організовано засідання «круглих столів» з питань спрощення дозвільних процедур, створення товариств співвласників багатоквартирних будинків, проблемних питань будівництва обласного перинатального центру тощо. У Токмацькому районі проведено сходи жителів Кіровської, Новопрокопівської та Остриківської сільрад з метою роз’яснення цілей та завдань медичної реформи. Громадською радою при Василівській райдержадміністрації організовано засідання «круглого столу» з питань практичної реалізації Закону України «Про зайнятість населення». Громадською радою при Вільнянській райдержадміністрації ініційовано засідання «круглого столу» щодо спрощення нормативного регулювання підприємницької діяльності та оптимізації дорожнього руху в м. Вільнянськ. 

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»