Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Кожен керівник має особисто контролювати, скільки тепла та енергоносіїв споживає комунальне підприємство»

30 вересня 2013 - 13:59

Олександр Пеклушенко: «Кожен керівник має особисто контролювати, скільки тепла та енергоносіїв споживає комунальне підприємство»

В області завершено підготовку житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до опалювального сезону. Всі роботи, передбачені планом підготовки, виконано на 100%. Готовність об’єктів теплопостачання, соціальної сфери та житлового фонду підтверджено паспортами та актами готовності, підписаними Державною інспекцією енергонагляду.

Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОДА Максим Шахов під час апаратної наради з питань забезпечення життєдіяльності регіону, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- До опалювального сезону підготовлено 529 котелень, а це – 100%, з них на 31 виконано капітальний ремонт, замінено 31 котел, 27 км теплових мереж. Підготовлено 65 теплових пунктів, створено запас вугілля  10,3 тис. тонн та рідкого палива – 38 тонн. На виконання підготовчих та ремонтних робіт на об’єктах теплопостачання витрачено 29,2 млн. грн., - повідомив Максим Шахов.

Олександр Пеклушенко наголосив, що підготовку до наступного опалювального сезону необхідно розпочинати з ремонту теплових, водопровідних та каналізаційних мереж, складати переліки першочергових робіт.

За інформацією Максима Шахова, до опалювального сезону підготовлено 6873 житлових будинки (100%), 590 шкіл (100%), 496 дитячих дошкільних закладів (100%), 70 лікарень та поліклінік (100%). Крім того, виконано капітальний ремонт на 91,3 тис. кв. метрів комунальних доріг.

- Враховуючи досвід минулого осінньо-зимового періоду, цього року ми звернули посилену увагу на підготовку снігоочисної техніки. Наразі підготовлено 286 одиниць спеціалізованої снігозбиральної техніки, додатково залучено 137 одиниць спецтехніки в сторонніх організацій. Наразі заготовлено 35,9 тис. тонн посипних матеріалів та протиожеледних сумішей, - зазначив посадовець.

Станом на 26 вересня загальний борг споживачів області за природний газ складає 688,6 млн. грн., у тому числі 613 млн. грн. – заборгованість підприємств перед НАК «Нафтогаз України», 74,7 млн. грн. – перед ДК «Газ України» (борг реструктуризовано на 10 років).

- Загальна сума заборгованості за 2012-2013 роки складає 613 млн. грн., з них 123 млн. грн. – це різниця в тарифах, 149 млн. грн. – сума, яка оскаржується підприємствами в НАК «Нафтогаз України» у зв’язку з застосуванням методики, затвердженої наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України №288. Ще 43,5 млн. грн. – це сума неузгоджених пільг та субсидій, 6,7 млн. грн. – заборгованість підприємств Міністерства оборони України, яка підлягає списанню, - повідомив Максим Шахов.

Олександр Пеклушенко наголосив, що необхідно напрацювати стратегію з ліквідації заборгованості за спожитий природний газ.

- Я добре розумію, що ліквідувати заборгованість за останні два роки одразу просто неможливо, тому необхідно перейти до реструктуризації боргу та швидше вирішувати цю проблему. Поки ми не дійдемо до кожного боржника, особливо до тих, які мають можливість розраховуватися за тепло, але цього не роблять, ми не зможемо розв’язати цю проблему. Тому керівники територій, а не їх профільні заступники, мають особисто відповідати за це питання. І перш за все це стосується нашого головного боржника – м.Запоріжжя та міського голови Олександра Сіна, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами Максима Шахова, наразі наявні кілька проблемних питань. Так, на сьогодні досі не підписано акти прийому-передачі природного газу на 2012 та 2013 роки, що не дозволяє провести зараз  заліки за пільгами та субсидіями на 46,5 млн. грн., узгодити пільги та субсидії на 43,3 млн. грн.,   а також затвердити різницю в тарифах на 99,9 млн. грн.

Для виробництва теплоенергії для населення, громадських та релігійних організацій вартість природного газу, встановлена НКРЕ, складає 1309 грн. за тис. куб. метрів. При цьому відповідно до договорів підприємств області з НАК «Нафтогаз України» передбачена поставка природного газу в обсязі 448,9 млн. куб. метрів,   але області доведено лише 314,9 млн. куб. метрів. 98 млн. куб. метрів – це дефіцит газу вартістю 1309 грн. за тис. куб. метрів до кінця року, який НАК «Нафтогаз України пропонує покрити закупівлею за комерційною вартістю – 4717 грн. за тис. куб. метрів. Через це збитки складатимуть понад 300 млн. грн.

- При оформленні кредитних ліній, які буде використано для погашення заборгованості за природний газ, вартість заставного майна, яке вимагають банки, складає 150% від суми кредиту. Це значно зменшує можливості органів місцевого самоврядування та підприємств залучати кредитні кошти, - зазначив Максим Шахов.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко наголосив, що при підготовці до зими окрему увагу треба звертати на те, скільки житлових будинків та квартир було переведено на індивідуальне опалення, скільки котелень переведено на застосування альтернативних джерел енергії, скільки ще в планах.

- Крім традиційної підготовки ми маємо активно працювати над максимальною економією споживання природного газу. Кожен керівник комунального підприємства, закладу чи установи має особисто контролювати, скільки тепла витрачається, і фіксувати це своєю рукою мало не кожного дня. Окрему увагу необхідно приділяти альтернативним джерелам енергії, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області