Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулося засідання Комітету з економічних реформ у Запорізькій області

12 лютого 2014 - 14:11

06 лютого 2014 року відбулося засідання Комітету з економічних реформ у Запорізькій області під головуванням голови обласної державної адміністрації Олександра Миколайовича Пеклушенка.

На порядок денний винесено питання реалізації Програми Президента України «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» на регіональному рівні за підсумками 2013 року та основні завдання на 2014 рік по напрямах: створення умов для підвищення інвестиційної привабливості Запорізької області; реалізація програм будівництва доступного житла на території області та реформування житлово-комунального господарства; створення системи інформування населення щодо екологічної ситуації.

- Станом на 1 січня 2014 року залучено 1124,7 млн. доларів прямих іноземних інвестицій, що на 4,4% більше, ніж на початок 2013 року. Протягом 2013 року в економіку області вкладено 87 млн. доларів інвестицій. Обсяг прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одного жителя області складає 629,1 долар, - повідомив заступник голови облдержадміністрації, відповідальний секретар регіонального комітету Петро Гончарук.

Посадовець також зазначив, що наразі в області реалізуються великі інвестиційні проекти. Серед них - інвестиції компанії «ШКОДА Транспортейшн» у Запорізький електровозоремонтний завод. Загальний обсяг інвестицій складає 91 млн. євро, у поточному році заплановано інвестиції в обсязі 35 млн. євро.

У галузі металургії залучено інвестиції на Запорізький титано-магнієвий комбінат, інвестор – компанія «Толексіс Трейдинг ЛТД» планує вкласти кошти загальним обсягом 110 млн. доларів.

ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК продовжує інвестувати у вітроенергетику, загальна потужність вітроелектростанції – 545 МВт. Загальний обсяг інвестицій складає 800 млн. євро, в тому числі на 2014 рік заплановано 170 млн. євро.

ТОВ «Токмак Солар Енерджі» продовжує вкладати в сонячну енергетику, загальна потужність проекту складає 9 МВт. Загальний обсяг інвестицій складає 11,3 млн.дол.США, заплановано на цей рік - понад 5 млн. доларів.

Компанія «Юрокейп Нью Енерджі» інвестує у ВАТ « Юрокейп Юкрейн І», загальна потужність вітроелектростанції – 450 МВт. Загальний обсяг інвестицій складає 600 млн. євро.

Один із позитивних прикладів залучення інвестицій на підприємствах – МК «Запоріжсталь». Генеральний директор комбінату Ростислав Шурма розповів про виконану роботу в цьому напрямку протягом 2013 року.

- Боротьбу за отримання інвесторів можна виграти одним шляхом – створенням комфортних умов для їх роботи, надання їм необхідної допомоги з боку влади. Інвестори, підприємці, бізнес – це люди, які забезпечують функціонування та розвиток нашого регіону та всієї країни, тож ми маємо надавати їм всю можливу допомогу та головне - не заважати їм працювати, не втручатися в їх роботу, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Розглянуто також питання будівництва доступного житла та реформування житлово-комунального господарства. З поточною ситуацією учасників засідання ознайомив Петро Гочарук. За словами посадовця, торік за програмою «Доступне житло» видано 27 кредитів та 14 договорів укладено по програмі «Молодій запорізькій родині - доступне житло».

У ході засідання заслухали підприємця – забудовника житлових будинків у Мелітополі Олексія Фокарді, який зупинився на проблемних питаннях реалізації програми «Доступне житло». На його переконання, програма не має попиту у населення через втрату довіри як до самих забудовників, так і до влади, яка пропонує програму.

Коментуючи це, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко відзначив, що довіра заслуговується роками, а втрачається миттєво.

- Основне питання полягає в тому, що ми пропонуємо людям придбати не готовий продукт. Необхідно знайти можливості, переглянути умови та запропонувати готове житло. Тоді в покупців не виникатиме сумнівів, чи введуть його в експлуатацію, чи ні, - зазначив керівник області.

Одним з головних питань на порядку денному було створення системи інформування населення про екологічну ситуацію.

- Запорізька область - одна з найбільш навантажених  по промисловому потенціалу, значна частина промислових підприємств розташована в центрі житлових забудов. Це формує основне техногенне навантаження на навколишнє середовище населених пунктів. Ситуацію посилює розташування основного промвузла з навітряної сторони щодо житлових районів міста, сприяє їх загазованості, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, аналіз динаміки загальних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря показав, що обсяги викидів за останні роки зменшилися, що є наслідком упровадження на підприємствах природоохоронних заходів. Однак по місту Енергодар спостерігається збільшення викидів. Але є й позитивні моменти: протягом минулого року зберігалася тенденція зменшення викидів у м. Запоріжжя.

Як пояснив директор ВП «Запорізька ТЕС» ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго» Сергій Куриленко, минулого року було вироблено на 27 % більше електроенергії, що й зумовило збільшення викидів. При цьому, відповідно до моніторингу, обсяг викидів на 1 кВт збільшено не було. Крім того, ТЕС працює на спеціальному вугіллі газової марки.

Коментуючи вищезазначене, Олександр Пеклушенко наголосив, що жителів області не настільки цікавлять обсяги виробництва ТЕС, для них головне – обсяги викидів. Керівник області підкреслив, що має бути межа, за яку ТЕС не може виходити.

Нагадаємо, голова облдержадміністрації доручив розмістити на адмінбудівлі облдержадміністрації інформаційний монітор для висвітлення екологічної ситуації в місті та області, наразі тривають підготовчі роботи.

 

За підсумками наради прийнято протокольне рішення (див. рубрику «ПЛАН РОБОТИ І ПРОТОКОЛЬНІ РІШЕННЯ».)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів