Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини та події

Про хід відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка у Запорізькій області в лютому-березні 2014 року

11 березня 2014 - 16:43

Відповідно до Указу Президента України від 11.04.2012 № 257/2012 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 березня 2011 року № 167-р «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання» Департаментом освіти і науки, Департаментом культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, установами культури і мистецтва, навчальними закладами області забезпечено виконання Плану заходів, затверджених розпорядженням голови облдержадміністрації від 07.02.2013 № 48 «Про план заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка».

09 березня 2014 року в обласному центрі, у містах обласного значення, районних центрах пройшли урочисті зібрання та покладання квітів до пам’ятників Т.Шевченку.

18 лютого 2014 в Запорізькій обласній бібліотеці ім. О.М. Горького проведено засідання за круглим столом творчої інтелігенції «Запоріжжя і Шевченко» за участю працівників культури і мистецтва області, навчальних закладів, представників громадських організацій, творчих спілок та митців.

Національним заповідником «Хортиця» забезпечено роботу туристичного маршруту «Тарасова стежка» для екскурсійних груп області та гостей міста.

21-22 лютого 2014 року в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара відбувся показ прем’єрної вистави «Вість благая Кобзаря…» за творами Т.Г. Шевченка (режисер-постановник Руслан Проценко).

27 лютого 2014 року у виставковій залі обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України відбулось відкриття виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Тематична виставка запорізьких художників відкрита з 6 березня 2014 року у виставковій залі Запорізької організації національної спілки художників України. Також 6 березня 2014 року в музеї історії запорозького козацтва Національного заповідника «Хортиця» відбулася презентація картин запорізького художника В. Булата.

9 березня 2014 року в обласній філармонії відбулося літературно-мистецьке свято «Невгасима муза Кобзаря» за участю провідних артистів обласної філармонії, членів обласної організації Національної Спілки письменників України, літературних діячів, громадськості.

У навчальних закладах області проводяться лекції, бесіди, уроки, літературні години та години спілкування, уроки Кобзаря, читання творів, круглі столи, відкриті бінарні уроки з історії України та української літератури, конференції, семінари, вечори вшанування Т. Г. Шевченка.

У Куйбишевському районі 25 лютого 2014 року пройшли театралізовані свята «Ми – маленькі українці», «Ми знаємо Україну, ми любимо Україні» в яких взяли участь 148 учнів.

У Приморському районі проведено виховні години «Не розминаймося з правдою», «Шевченко – великий син України», які охопили 426 учнів.

Учні м. Мелітополя відвідали вистави КЗ «Запорізький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В.Г. Магара» ЗОР (на базі ПК ім. Т. Шевченка). 675 учнів переглянули вистави за творами Т.Шевченка «Загублена любов».

Викладачі та студенти Запорізького національного університету 20.02.2014 взяли участь у Міжвузівських Шевченківських читаннях «Поезія Тараса Шевченка і сьогодення», які відбулися у Сумському державному педагогічному університеті ім. А.С.Макаренка.

У науковій бібліотеці ЗНУ відбулася презентація бібліографічного покажчика «Земля, яку сходив Тарас…», «Тарас Григорович Шевченко і Запорізький край. До 200-річчя від дня народження», підготовленого бібліотекою.

На початку березня в університеті відбулися: Міжнародна науково-практична конференція «Тарас Шевченко в долі слов’янських народів: діалог через століття і кордони»; VII Міжнародна конференція «Тарас Шевченко в Україні та в Європі», присвячена 200-річчю від дня народження поета; засідання круглого столу «Видавнича діяльність Т.Г.Шевченка»; віртуальні екскурсії Шевченківськими місцями; онлайн-перегляд електронної колекції «Тарас Шевченко: твори та документи, що розкривають життєвий і творчий шлях».

09 березня у ЗНУ поклали квіти до погруддя Т.Шевченка.

Забезпечено співпрацю органів управління освітою та громадських організацій щодо відзначення 200 років від дня народження Т.Шевченка.

Так, органи управління освітою підтримали ініціативу обласного осередку Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка щодо здійснення обласної акції «До двохсотріччя Тараса Шевченка посадимо двісті дубів». На першому етапі до обласної акції приєдналося близько 180 навчальних закладів Запорізької області, і близько 100 індивідуальних ініціаторів-просвітян Запоріжжя та деяких інших куточків України. Було висаджено 217 (дворічних) саджанців дуба. Акція закінчиться 25 листопада 2014 року.

Виконання плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка знаходиться на контролі облдержадміністрації.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області