Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область буде рекомендована як базовий регіон для реформ місцевого самоврядування

4 квітня 2014 - 16:44

Запорізька область буде рекомендована як базовий регіон для  реформ місцевого самоврядування

Під час ініційованого головою облдержадміністрації форуму щодо виконання програми Уряду в контексті укріплення фінансової бази місцевого самоврядування, Валерій Баранов актуалізував свою мету зробити Запорізьку область інноваційним майданчиком для впровадження новаторських підходів та позитивних змін.

Нагадаємо, на його запрошення відгукнулися провідні вчені Академії наук України: директор інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України, академік Елла Лібанова, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Микола Кизим, член - кореспондент НАН України Тетяна Єфіменко та інші.

Презентувавши свої напрацювання у сфері адміністративно-територіального устрою та зміцнення фінансових засад місцевого самоврядування, Тетяна Єфіменко зауважила, що має намір рекомендувати Міністерству фінансів зробити Запоріжжя базовим регіоном для впровадження нових механізмів надання адміністративних та соціальних послуг.

- Досвід та ініціатива голови облдержадміністрації Валерія Баранова дозволить втілити ці зміни в життя, - підтримала цю пропозицію академік Елла Лібанова.

- Якщо у нас є політична воля змінити принципи місцевого самоврядування, у нас є шанс вивести життя мільйонів людей і в селах, і в мегаполісах на достойний рівень, - сказав Валерій Баранов.

За словами голови облдержадміністрації, поле для реформаторських змін може бути врожайним тільки в тому випадку, якщо у територій буде власна доходна база. Зауваживши, що в більшості країн світу це – податок на нерухомість, Валерій Баранов висловив переконання, що люди будуть платити, але за однієї умови: якщо ці кошти підуть не в державний, а в місцевий бюджет.

- Люди побачать, що з цих доходів будуються дороги, ремонтуються дитячі садочки тощо. Якщо держава делегуватиме органам місцевого самоврядування широкі повноваження, повинно бути забезпечено їх 100-відсоткове фінансування.

Під час дискусії за «круглим столом» експерти та управлінці обговорили питання виборності регіональної влади, нерівномірності соціального розвитку на рівні районів і регіонів, дерегулювання економіки та необхідності впровадження національних проектів із збільшення виробництва, створення нових робочих місць. Запоріжці мали змогу передати науковцям свої пропозиції до концепції децентралізації влади в Україні.

Голова облдержадміністрації Валерій Баранов запевнив, що за допомоги і підтримки науковців будуть відпрацьовані найбільш реальні й оптимальні заходи з реформування системи влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області