Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Караїми України об’єднуються заради збереження

24 липня 2014 - 12:33

Караїми України об’єднуються заради збереження

Наприкінці  липня поточного  року у Мелітопольському національно-культурному караїмському центрі «Кале» відбулася конференція караїмських громад материкової частини України. Ініціатором конференції виступило Мелітопольске  національно-культурне караїмське товариство  «Джаамат», члени якого  вважають за необхідне консолідацію караїмів, які є одним з найменших етносів не тільки України, але й усього миру.

На конференцію прибули делегати від Миколаївської, Дніпропетровської, Харківської й Бердянської караїмських громад. Насамперед гості відвідали  старий караїмський цвинтар, на якому розташований меморіал караїмам, похованим у Мелітополі в минулих сторіччях. Була проведена екскурсія по пам'ятних місцях, пов'язаних з перебуванням караїмів на Мелітопольщині - будинок Минаша, будинок Хаджі, зимовий театр Стамболі й інші. З великим  задоволенням  учасники конференції подивилися виступ  юнацького фольклорного ансамблю мелітопольських караїмів.

Почалася робота конференції зі звітів про діяльність караїмських громад, в яких були озвучені проблеми, що є загальними для всіх - нечисленність громад, перевага осіб літнього віку (Бараш Юрій Савелійович, Дніпропетровськ), недостатність матеріальних засобів і особистої ініціативи (Акав Катерина Сергіївна, Бердянськ).

У ході обговорення  пролунала пропозиція про створення Асоціації караїмських громад України із центром у місті Мелітополі (Сапак Наталя Вікторівна, Миколаїв; Ялпачик Олександр Федорович, Харків). Пропозиція  була одноголосно підтримана  всіма делегатами. Асоціація організована, намічені перші організаційні   заходи – офіційна  реєстрація, створення сайту й газети. Важливим питанням було обрання голови Асоціації, одноголосно була схвалена кандидатура Макарова (Арабаджи) Юрія Сергійовича, який у минулому - професійний  військовий, а нині - успішний підприємець. Юрій Сергійович – меценат і спонсор мелітопольських караїмів, на його особисті кошти побудований етнокультурний центр «Кале» з єдиним в Україні интеркультурным музеєм.

У режимі он-лайн делегати конференції спілкувалися з членами сімферопольської караїмської громади та головою Асоціації кримських караїмів «Крымкарайлар»  Ормели Володимиром  Юрійовичем.

Департамент культури, туризму, національностей та релігій  вітає створення Асоціації караїмських громад України у Мелітополі  і  бажає  успішної роботи в ім'я збереження культурної спадщини  етносу.

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни