Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Баранов бере під особистий контроль стан оплати праці в області

31 липня 2014 - 10:39

Валерій Баранов бере під особистий контроль  стан оплати праці в області

З початку поточного року загальна сума заборгованості із заробітної плати на підприємствах області зросла на 7,9 млн. грн. і станом на 1 червня склала 49 млн. грн. Із цієї суми 34,3 млн. грн. або 70%, припадає на 35 підприємств державного сектору економіки, що перебувають у сфері управління центральних органів виконавчої влади. Заборгованість підприємств комунальної форми власності на 1 червня складала 257,9 тис. грн., що на 10,1 тис. грн. або на 3,8%  менше у порівнянні з початком року.

Через складну ситуацію з оплатою праці в області підписано розпорядження голови облдержадміністрації «Про стан оплати праці на підприємствах, в установах та організаціях області», спрямоване на забезпечення додержання законодавства про оплату праці, передусім у частині державних гарантій в оплаті праці, легалізації заробітної плати та погашення заборгованості з неї, а також збереження досягнутого рівня заробітної плати в умовах економічного спаду. 

Заступникам голови облдержадміністрації доручено координувати роботу галузевих департаментів та управлінь ОДА щодо сприяння підвищенню темпів зростання заробітної плати у відповідних галузях, забезпечення своєчасності виплати заробітної плати, погашення заборгованості з неї, легалізації заробітної плати, а також погашення боргів з єдиного внеску та обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України.

Голови РДА повинні особисто очолити роботу щодо забезпечення додержання законодавства про оплату праці, насамперед, в частині дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасності виплати заробітної плати,; виведення заробітної плати з «тіні» та легалізації зайнятості населення, а також ліквідації заборгованості з платежів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також керівникам районів необхідно активізувати спільну роботу з контролюючими, правоохоронними, податковими органами, організаціями роботодавців і профспілок. Про порушення, виявлені за результатами перевірок суб’єктів господарювання щодо додержання законодавства з оплати праці, інформувати територіальну державну інспекцію з питань праці у Запорізькій області та правоохоронні органи.

Відповідно до розпорядження буде організовано роботу з власниками малого та середнього бізнесу щодо легалізації прихованої заробітної плати та підвищення офіційної заробітної плати у цій сфері до рівня, не нижчого за середній по території, а в галузях торгівлі, діяльності готелів і ресторанів, транспортних послуг до рівнів, не нижчих за середні по Україні у відповідних галузях.

Керівники районів мають продовжити щотижневий моніторинг своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на підприємствах, ініціювати перед місцевими радами розірвання контрактів з керівниками комунальних підприємств, які неспроможні забезпечити додержання законодавства з оплати праці.

Контролюватиме стан виконання розпорядження особисто голова облдержадміністрації Валерій Баранов.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області