Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада та хлібовиробники разом шукають можливість утримати цінову ситуацію на ринку хліба

5 вересня 2014 - 09:33

Заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Олег Ніколенко провів нараду з питань забезпечення стабільної цінової ситуації на хліб і хлібобулочні вироби. У заході взяли участь представники провідних хлібопекарських підприємств області - Оріхівського хлібокомбінату, Мелітопольського хлібокомбінату, ТОВ «Хліб Токмака», ТОВ «АК «Агросервіс 2000».

Наразі хлібовиробними працюють в умовах нестабільної економічної ситуації – зростання курсу долара, цін на паливно-мастильні матеріали, а також відсутності остаточної ціни на зерно цьогорічного врожаю в Аграрному фонді. Ситуація ускладнюється ще й тим, що в більшості регіонів країни дуже низька якість продовольчої пшениці.

Крім того, затверджена постанова Кабінету Міністрів України від 27.08.2014 №831, якою внесено зміни до асортименту хліба, який користується найбільшим попитом. Відтепер борошно з Аграрного фонду буде виділено виключно на соціальні сорти хліба, які вироблені за простою рецептурою (борошно, сіль, дріжджі, вода), та вага якого є не меншою за 0,5 кг.

Наразі в області 43 найменування хліба користуються найбільшим попитом, з них тільки 10  є соціальними та вироблені за простою рецептурою. Ці сорти включені до меморандуму, який щорічно керівництво області підписує з виробниками хліба. Запорізьким хлібопекарським підприємствам потрібно 952 тонни борошна з Аграрного фонду щомісячно, аби задовольнити потреби населення.

У зв’язку з цим директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Елла Слепян запропонувала внести доповнення до Угоди щодо дій на ринку борошна, хліба та хлібобулочних виробів, яка була підписана між облдержадміністрацією та керівниками провідних хлібопекарських підприємств у Запорізькій області від 23 січня 2014 року.

- Ми можемо погодити ціни на соціальні сорти хлібобулочних виробів, на інший хліб  будуть встановлені ринкові ціни, - зазначила посадовець.

Разом з тим, коментуючи цю пропозицію, директор ТОВ «АК «Агросервіс 2000» Богдан Свинцицький відзначив, що продавати продукцію по заниженій ціні  не має права, за це передбачено штрафи згідно з податковим законодавством. Як варіант – можна затвердити окремий обсяг виробництва соціального хліба. Крім того, можуть виникнути проблеми зі зміною рецептури, яка погоджується та затверджується заздалегідь.

Учасники наради обговорили різні варіанти, які дозволять утримати цінову ситуацію на ринку хлібобулочних виробів під контролем. Ці пропозиції будуть узагальнені спеціалістами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Крім того, буде підготовлено лист до Аграрного фонду України з проханням зарезервувати необхідний запас зерна, якого має вистачити запорізьким хлібовиробникам до завершення маркетингового року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області