Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада шукає способи скорочення дефіциту місцевих бюджетів

8 вересня 2014 - 13:46

Обласна влада шукає способи скорочення дефіциту місцевих бюджетів

Плани надходження доходів загального фонду місцевих бюджетів по області виконано на 103 %. Про це на засіданні колегії облдержадміністрації  повідомив перший заступник голови ОДА Григорій Самардак. Загалом перевиконання склало 75,8 млн. грн.

За вісім місяців поточного року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 2 496,5 млн. грн. Найбільший приріст доходів забезпечили: Токмацький район -  21,3%, Пологівський - 11,3%, Гуляйпільський і Михайлівський - 8,9%.

Разом з тим, є території, де значно погіршилися фінансові показники надходжень. Найбільші темпи падіння обсягів доходів у порівнянні з минулим роком спостерігаються в Бердянському районі -  12,6%, Приазовському - 9,3% та Веселівському - 5,4%.

- Робочі наради показали, що основною причиною падіння обсягів надходжень до бюджету є скорочення чисельності працюючих внаслідок складного фінансового стану підприємств, що негативно впливає на показник фонду оплати праці. В результаті зменшення кількості працюючих місцеві бюджети недоотримали як мінімум 45 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Наразі першочерговим завданням є продовження роботи з легалізації працюючих та погашення заборгованості із заробітної плати, - підкреслив Григорій Самардак.

Ще одним резервом наповнення місцевих бюджетів є доходи, отримані від оренди землі. Затягування вирішення питань, пов'язаних з переукладанням договорів оренди та підвищенням розміру орендних ставок, призводить до того, що місцеві бюджети щорічно втрачають сотні тисяч гривень. Тому, за словами посадовця,  необхідно вжити додаткових заходів щодо виправлення ситуації, активізувати роботу з реєстрації договорів оренди землі в органах Держкомзему, перегляду діючих орендних ставок та приведенню їх до законодавчо закріпленого рівня.

Крім того, по області продовжує зберігатися очікуваний дефіцит фонду заробітної плати в обсязі 61 млн. грн.

Коментуючи озвучені показники, Григорій Самардак виокремив головні способи скорочення дефіциту бюджету.

- При уточненні бюджетів необхідно спрямовувати всі можливі фінансові ресурси для забезпечення до кінця поточного року плановими асигнуваннями заробітної плати працівникам бюджетної сфери в повному обсязі. Також потрібно оптимізувати мережу бюджетних установ, привести у відповідність чисельність працівників та фактичні витрати по зарплаті до фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах для бюджетних організацій, - підсумував посадовець.

Актуальними залишаються питання організації жорсткого контролю розпорядниками бюджетних коштів за їх законним, цільовим та ефективним використанням.

За інформацією прокуратури Запорізької області, значна частина порушень, пов'язаних з витрачанням бюджетних коштів, встановлюється в ході перевірок закупівель товарів, робіт і послуг. Завдяки своєчасному втручанню компетентних органів попереджено незаконне використання майже 150 млн. грн. бюджетних коштів.

- Прем'єр-міністр України та Міністр фінансів чітко заявили, що додаткових ресурсів для місцевих бюджетів до кінця року не буде. Тому прошу всіх, з урахуванням наявних резервів, збалансувати бюджети,  не заганяючи ситуацію в глухий кут на кінець року, адже відповідальність за забезпечення заробітною платою та її виплату несуть керівники місцевих органів влади персонально, - наголосив Григорій Самардак.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області